Gradska hronika

Atraktivni kanjon Jerme vrvi od posetilaca

Znameniti kanjon Jerme, nedaleko od Pirota i Dimitrovgrada, ove godine vrvi od posetilaca i gostiju raznih afiniteta. Ima onih koji vole da posete kulturno istorijske spomenike, da pecaju ili da jednostavno uživaju u čarima prirode.

Dovoljno je samo prošetati se od Sukova , preko pitomine sela Vlasi do Trnskih Odorovaca i videti mnogobrojne motorizovane turiste, ali i one koji pešače, voze bicikle  i dive se lepoti kanjona koji s jedne strane čine krečnjačke stene Vlaških planina, a s druge vrhovi Grebena sa mnogobrojnim pećinama i liticama, kao i besprekorno čistu vodu reke Jerme sa modrim  virovima.

Naravno tu je i čuvena Cediljka, najuži deo kanjona od svega 1,5 metar.

-Prvi put sam ovde i bukvalno sam oduševljen. Možda zato što živim u ravnici  u okolini  okolini Novog Sada. Obišli smo čuveni Poganovski manastir iz 15. veka, zatim i Sukovski koji je nešto  mlađi, ali i okolna sela, koja su takođe veoma lepa.

Da nisam doša ovde ne bih znao da je na ovom području  daleke 1929. godine snimljen jedan od prvih igranih filmova “Rudareva sreća”, da je put napravljen reko nekadašnje uskotračne pruge-poverio nam se jedan vlasnik automobila novosadskih tablica Milivoje Đorđević.

Ovaj turista  sumira utiske trodnevnog boravka u kanjonu Jerme za koju kaže da je pravo blago i da je treba sačuvati, ali je istovremeno potrebno, kako kaže i više smeštajnih kapšaciteta. Jadikuje što je neko uništio hotel u Zvonačkoj banji i veruje da će on biti obnovljen. Ako je doba korone donelo  nešto dobro onda je to, činjenica da su mnogi prvi put došli ovde i zažali,lli što nisu dolazili i ranije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker