Pirot kroz vekove

ARHIVSKO OGLEDALO PROŠLOSTI: Predškolska ustanova “Čika Jova Zmaj”, u dokumentima i fotografijama iz 20.veka

U Pirotu je 26. marta 1926. godine otvoreno odeljenje zabavišta. Za prvu učiteljicu, zabavilju postavljena je Katarina Pešić. Zabavište se nalazilo u zgradi Okružnog suda. U zabavište je upisano 58 dece i to: muških 32, ženskih 26. Katarinu Pešić od 1. decembra 1929. godine zamenila je Preda Katica, stručna zabavilja, poznatija u Pirotu pod imenom Kajka, ali i sinonim  ljubavi i brige za decu.

Počev od 1927. godine Zabavište je radilo u sastavu Učiteljske škole u Pirotu i u narednom periodu menjalo je svoj podstanarski put od zgrade Ženske podružine, Osnovne škole Vuk Karadžić. U međuvremenu
od 1927. godine otvara se zabavište i u Tijabari u sastavu Osnovne škole.
Posle Drugog svetskog rata, Osnovne škole su počele da rade 10.januara 1945.godine, a zabavište na Pazaru 13. aprila 1945. godine, a u Tijabari obnavlja svoj rad 1946. i dalje u sastavu osnovnih škola. Godine 1954. svih pet vaspitnih grupa Zabavišta u Tijabari i na Pazaru se izdvajaju u jedinstvenu samostalnu predškolsku ustanovu.

vrtic prvi maj arhiv pirota
Nova ustanova je dobila ime Dečiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, koji i danas nosi. Za prvog upravnika Vrtića imenovana je dugogodišnja zabavilja Kajka Mitić koja će na ovoj dužnosti ostati sve do odlaska u penziju, 1961. godine.


U cilju poboljšanja prostornih uslova rada, u periodu od 1967. do 1978. godine podižu se 4 nova savremena objekta namenjena deci predškolskog uzrasta. Paralelno sa razvojem Vrtića išlo je i stručno usavršavanje
njegovih radnika.

tekst i foto / Istorijski arhiv Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker