Gradska hronika

Arheološki nadzor na Kaleu

Magistar Predrag Pejić iz muzeja Ponišavlje,sa svojim saradnicima, počeo je arheološki nadzor, na lokaciji novog parka na Kaleu, koju uređuju radnici JP “Komunalac”. To praktično znači, da će se radovi na novoj zelenoj površini u gradu od preko 3000 kvadrata odvijati pod budnim okom arheologa, kako bi se eventualna otkrića valorizovala, predstavila javnosti  i unela u literaturu.

mr predrag pejic sa sardnicima u parku na kaleu

-Prema podacima iz literature, ovde postoji bedem rimskog utvrđenja Tures iz  perioda 2-3 veka naše ere. Reč je o bedemu dužine 33,5, širine oko 2,2, a dubine oko 1,7 metara.  Ovde je bila i kapija pomenutog utvrđenja, kao i fortifijacija koja je imala cilj da sprečava upad u utvrđenje. Sve što prilikom radova bude otkriveno biće predstavljeno javnosti i naravno uneto u literaturu, kako bi se sačuvalo za buduća pokolenja i posetioce-kaže mr Pejić.

djordje kolic, rukovodilac zelenila u komunalcu

Đorđe Kolić, rukovodilac RJ “Zelenilo” u preduzeću “Komunalac”, kaže da se nova zelena površina u Pirotu gradi na površini od preko 3000 metara kvadratnih. Poslovi će biti okončani ove sezone, a novi park će imati mnoštvo staza, cvetnih leja,fontanu, preko 600 sadnica crvenog berberisa i svakako osvetljenje kako bi  se njime moglo šetati i u večernjim časovima. Park kod Kalea se radi u skladu sa projektnom dokumentacijom koju su aminovale sve značajne institucije-napominje Kolić.

P.V.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker