Lokalna samouprava

April – Do kraja meseca treba prijaviti stanje u pčelinjaku

S prvim toplijim i sunčanim danima počele su pojačane aktivnosti pčelara u pripremi svojih pčelinjih društava za predstojeću prvu – bagremovu pašu. Pored toga, ono što je važno za pčelare u aprilu jeste prijava stanja u pčelinjaku, kako bi mogli da ostvare pravo na državne subvencije. Prijava stanja podrazumeva prijavljivanje svih košnica koje su posle zimskog perioda aktivne, kaže Miroslav Mitrović iz Veterinarske klinike Pirot sektor pčelarstva.

“Pčelari su upoznati sa ovom važnom obavezom u aprilu, ili svojim pravom, ali nije loše da podsetimo da do 30. aprila treba prijaviti stanje u pčelinjaku, jer ko ne prijavi stanje ne može ostvariti uslove za dobijanje državnih subvencija. Prijavom stanja u pčelinjaku formira se evidencija kako su pčele izašle iz zimskog perioda. Takođe, ono što pčelari treba da znaju jeste da se od 15. aprila do 30. maja podnosi zahtev za državne subvencije Upravi za agrarna plaćanja. Postoji obrazac koji treba popuniti i aplicirati za sredstva. Uslov da bi se dobile državne subvencije je minimum 20 košnica, a subvencija za ovu godinu je ista kao i prošle, 800 dinara po košnici”. kaže Mitrović.

Na području grada Pirota i opštine Dimitrovgrad, koje su u evidenciji Veterinarske klinike Pirot, ima preko 400 registrovanih pčelinjaka, ili desetak hiljada košnica. Treba reći i to da pčelari mogu konkurisati i kod lokalne samouprave za subvencije za nabavku pčelarske opreme.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker