Lokalna samouprava

Apoteka BENU jedini ponuđač za zakup Apotekarske ustanove Pirot

Većnici grada Pirota saglasni su sa davanjem u zakup nepokretnosti u javnoj svojini Grada koje koristi Apotekarska ustanova Pirot. Imajući u vidu otežano poslovanje Apotekarske ustanove i neodrživost finansijskog poslovanja odlučeno je da se iznađe najbolje rešenje za opstanak Apoteke. Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da je to slučaj kod svih apoteka u Srbiji čiji su osnivači gradovi i opštine. Pirotska Apoteka dugo je odolevala izazovima i imala pozitivan trend poslovanja, ali u poslednje dve do tri godine napravljeni su dugovi. Za oporavak Apoteke razmatrane su dve mogućnosti – javno privatno partnerstvo i dugoročni zakup. Većnici su dali saglasnost i opredelili se za dugoročni zakup, jednostavniju i bržu varijantu.

Colić smatra da je važno da se nivo usluga održi, što u apoteci koja će biti zakupac, što u Apoteksrskoj ustanovi Pirot. Takođe, važno je preuzimanje radnika na neodređeno vreme, odnosno, od 45, ukupno, 38 je na neodređeno vreme, čime se radnicima omogućava dalji rad i napredovanje u karijeri. Svakih pet godina će i Gradska uprava i Apoteka Benu, kao zakupac, revidirati uslove iz ugovora. Tih 15 godina koncipirano je na 5+5+5 što je i za grad dobro.

“Apoteka BENU je jedini ponuđač u celom postupku koji je realizovan. U tom smislu imamo jedan ugovor, ugovor o dugoročnom zakupu, a tu su i ugovor o preuzimanju duga i ugovor o preuzimanju zaposlenih. Mi smo dali uslov da se određeni broj zaposlenih koji su na određeno, ili neodređeno vreme zadrži, ali balast su administrativni radnici. Što se tiče celokupne situacije dug je oko 114 milona dinara, imamo potraživanja od RFZO u iznosu od 50 miliona dinara, a isto toliko procenjujemo i vrednost zalihe lekova, tako da se dug vidi kao 14 miliona dinara. Na Veću smo dali saglasnost, ali ugovor još uvek nije potpisan, bitni elementi ugovoru su definisani, a sada pregovaramo o manje bitnim elementima ugovora, mada su i oni za nas dosta važni” – rekao je Colić.

On očekuje da će do Nove godine ugovor biti potpisan, a da će negde u februaru, nakon dobijanja rešenje o koncentraciji od strane antimonopolske komisije, Apoteka krenuti sa radom. Colić smatra da je izabrano pravo rešenje i da će dati željene rezultate.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker