Kultura

Amigurumi – japanska umetnost izrade igračaka heklanjem popularna i u Pirotu

Naše sugrađanke Ivana Jovanović i njena majka Zorana Ćirić uspešno su savladale izuzetno zanimljivu japansku tehniku izrade igračaka heklanjem – amigurumi. Amigurumi je brzo postao njihov hobi a zahvaljujući društvenim mrežama interesovanje za igračkama napravljenim amigurumi tehnikom brzo je poraslo.
-Prošle godine sam na internetu videla sliku heklane igracke i pitala majku da li bi ona mogla da napravi jednu. Ona je to rado prihvatila. Trebalo joj je malo vremena da nauči tehniku, pa je svaka nova igracka bila bolja od prethodne. Ubrzo sam tu tehniku savladala i ja i sada uspešno izrađujemo igračke različitih veličina i oblika. Kada sam slike prvih igračaka sam objavila na svom Facebook profilu, igračke su bile zapažene i izazvale su veliko interesovanje. Prvog zeku smo poklonili za Uskrs, reakcije su bile izvanredne, pa sam odlučila da napravim profil i na instagramu – The Hayo’s World, gde postavljam slike igračkica koje. Interesovanje za lutkice je raslo i dobili smo i prve porudžbine. U međuvremenu sam i ja počela da radim po malo i polako savladala tehniku. Od osoba koje su poručile igračke stizale su pohvale i svi su rekli da su deca oduševljena igračkama i da se rado s njima igraju, čak i spavaju sa njima-kaže Ivana.
Igračke se izrađuju od vunice ili pamuka. I zavisno od debljine konca mogu biti različite veličine
Mogućnosti za izradu su neograničene, potrebno je samo malo mašte i amigurumi tehnikom može se napraviti mnogo toga. Ideja imamo puno pa nam preostaje samo da ih u narednom periodu realizujemo, kaže Ivana za Pirotske vesti.
i

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker