Lokalna samouprava

Ambiciozni planovi Regionalne deponije, radiće se proširenje, pratiti kvalitet podzemnih voda…

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je sa šefom kabineta Aleksandrom Ćirićem i direktorom Regionalne deponije Pirot Nebojšom Ivanovim obišao jednu od najsavremenijih deponija u Srbiji. Tom prilikom gradonačelnik Vasić i direktor Ivanov konstatovali su da će po realizaciji investicija koje očekuju Regionalnu deponiju zahvaljujući podršci Gradske uprave ali i EU, ova deponija sasvim sigurno u narednom periodu postati najsavremenija deponija u zemlji, što po mnogim parametrima već sada jeste. 

 

-Ovde će se raditi dva armirana betonska kolektora za sprovođenje podzemnih voda, ugradiće se pet pijezometra za ispitivanje kvaliteta podzemnih voda, što trenutno nema ni jedna deponija u Srbiji. Mi želimo da naša deponija bude najbolja i da po ekološkim standardima bude poput deponija kakve se prave u Evropi. Pored toga, u doglednom periodu treba da se rade projekti za sekundarnu separaciju otpada, da otpad koji ovde bude dovežen ne bude odmah i odlagan, već da se vrši separacija. Takođe, u planu je izgradnja kompostane za biomasu i biootpad. To su planovi Regionalne deponije i ja se nadam da će oni biti ostvareni narednih godina. Na taj način će se produžiti vek trajanja deponije, a otpad sa teritorije Pirotskog otpada biće na veoma kvalitetan i ekološki način “zbrinut”-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Ivanov:U prvih šest meseci više od 15.000 tona otpada doveženo, ostvarena dobit od preko 4 miliona dinara uz najnižu cenu odlaganja otpada u zemlji

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov kazao je na Regionalnu deponiju tokom prvih šest meseci doveženo oko 15.000 tona otpada i neopasnog industrijskog otpada.

-Planom poslovanja za celu 2018. godinu planirana je dobit od oko šest miliona dinara, a mi smo već u prvih šest meseci ostvarili neoporezovanu dobit od četiri miliona. Taj deo finansikog poslovanja pokazuje održivost i stabilnost u poslovanju sa napomenom da RD Pirot ima najmanju cenu odlaganja komunalnog otpada u Srbiji-kazao je direktor Ivanov.

Ivanov dodaje da su ambicije ovog javnog preduzeća da tokom 2018. pa do 2020. godine postane broj jedan u Srbiji kada je reč o funkcionisanju i uspostavljanju sistema monitoringa, kao i u usklađivanju poslovanja sa normativima EU.

-Ove godine postavljamo pijezometre koji će pratiti kvalitet podzemnih voda. Biće to jedinstvena sanitarna deponija u Srbiji koja će pratiti onlajn u realnom vremenu kvalitet podzemnih voda. Biće ugrađeno pet pijezometara. Druga stvar je postavljanje automatske hidrometeorološke stanice pa ćemo takođe u realnom vremenu moći da pratimo i te parametre, a ti podaci biće dostupni i javnosti, Gradskoj upravi i svima koje to interesuje. Takođe, Republički Hidrometeorološki zavod će te podatke distribuirati medijima putem vremenskih prognoza pa će se i Pirot naći na toj mapi Srbije-kazao je Ivanov.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker