Gradska hronika

Ambiciozni planovi pirotskog “Vodovoda” i u ovoj godini – Poseban pečat 2023. daće početak radova na investicijama vrednim preko 15 miliona evra

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Pirot uspešno je završilo 2022. godinu o čemu svedoči podatak da je projektovani plan od 41 milion dinara nadmašen za 3 miliona. Direktor “Vodovoda”, Zoran Nikolić, kaže da su poskupljenja najvažnijih inputa znatno otežala poslovanje i da toga nije bilo ostalo bi više para za investicije. Tokom prošle godine zamenjeno je ukupno, u gradu i selima, oko 8 kilometara vodovodne mreže, što je rekord. Nikolić kaže da je poslednjih nekoliko godina skoro trećina vodovodne mreže zamenjena. Velika ulaganja doprinela su smanjenju gubitaka i urednom vodosnabdevanju i u najsušnijim periodima.

Planovi za ovu godinu su, takođe, ambiciozni, ali su rađeni sa dosta opreza, jer je teško prognozirati poskupljenja, a pre svega električne energije.

“Mi imamo preko 30 mernih mesta na kojima su pumpe koje troše električnu energiju i svako povećanje cene struje i te kako nas pogađa. Kada smo pravili plan bili smo oprezni i nadamo se da neće biti nekih velikih udara kako bi nam ostao novac za investicije. Plan za 2023. godinu je 40,6 miliona dinara. Nastavićemo sa ulaganjima u infrastrukturu, 15 miliona je predviđeno za ulice i zamenu vodovodne mreže u gradu i 10 miliona za zamenu mreže u selima, pre svega za Sopot, Staničenje i Gnjilan. U planu ima dovoljno prostora i za dalju izgradnju kanalizacije u selima. Selo Izvor smo skoro završili, i nadamo se početku radova na kanalizaciji u Velikom selu. Da li ćemo raditi zavisi od odziva meštana, ali prednost Velikog sela je zato što kada smo radili postrojenje za Krupac ostavili smo dovoljno kapaciteta da može i Veliko selo da se priključi. Želja nam je da sva sela na kružnom putu imaju kanalizaciju” – kaže Nikolić.

JP “Vodovod i kanalizacija” će nastaviti sa preuzimanjem seoskih vodovoda. Trenutno je preko 92 posto stanovništva Pirota i okoline pod ingerencijom Vodovoda, a 82 posto stanovnika ima kanalizaciju. Kada je gradsko jezgro u pitanju grad je 100 posto pokriven vodovodnom mrežom i 99,5 posto kanalizacijom.

zoran nikolić, direktor vodovoda i kanalizacije

Direktor Nikolić je najavio i najveće i vrlo skupe investicije u ovoj godini. Prvi radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda očekuju se ove godine. Još jedan bitan projekat jeste izgradnja solarne elektrane snage 150 Kw/h na potezu Crpne stanice “Berilovac”. Idejni projekat je urađen i radi se na obezbeđivanju finansijskih sredstava. Treći važan projekat, koji je započet sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, je izgradnja dovodnog voda od Krupca do Crpne stanice “Berilovac” u dužini od 7 kilometara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker