Lokalna samouprava

Rektor Pajović: Izuzetno značajna poseta ambasadora Argentine Pirotu

Ambasador Republike Argentine, njegova ekselencija Rikardo Fernandez i rektor Džon Nezbit univerziteta Slobodan Pajović posetili su danas Pirot i Slobodnu zonu Pirot. Ambasador Fernandez najpre je razgovarao sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem u njegovom kabinetu, nakon čega su zajedno obišli Slobodnu zonu Pirot, Mlekarsku školu, Zadrugu “Damsko srce” i Izdavačku kuću “Pi press”.

Ambasador Fernandez se zahvalio gradonačelniku Vasiću i čestitao mu za uspešno upravljanju gradom Pirotom.

-Imao sam priliku da mu čestitam zbog izgradnje autoputa, čija izgradnja svedoči o značaja ovog regiona. Ovaj put je demonstrancija važnosti ovog regiona, a Vlada je posvećena ovom regionu-kazao je između ostalog ambasador Fernandez, čija je ovo prva poseta Pirotu.

ambasador-argentine-u-poseti-pirotu_1

Gradonačelnik Vasić kazao je da je značaj ove posete veliki jer Pirot ima puno toga da nauči od Argentine, naročito u oblasti poljoprivrede.

-Razgovarali smo o mogućnosti saradnje u oblasti kulture, mislim da ćemo vrlo brzo prezentovati argentinske filmove, izložbe, imaju i program stimulacije za prevod argentinskih knjiga na strane jezike. Čuli smo i sugestije kako da se dalje razvijaju naše slobodne zone-kazao je Vasić.

ambasador-argentine-u-poseti-pirotu_3

Rektor Univerziteta Džon Nezbit Slobodan Pajović kazao je da je ambasador Fernandez izložio jasne i kvalitetne projekte u kojima može da se uspostavi saradnja ovog dela Srbije i Argentine.

ambasador-argentine-u-poseti-pirotu_2

-Argentina je jedna od najrazvijenijih zemalja Latinske Amerike, članica je Grupe 20, što znači da direktno utiče na rešavanje svih problema u svetskoj privredi, zbog čega mislim da je ovo vrlo važna poseta-kazao je rektor Pajović, koji je poznat i priznat kao stručnjak za Latinsku Ameriku.

 

Nakon posete Slobodnoj zoni Pirot i Mlekarskoj školi, gde se ambasador Fernandez upoznao sa postupkom izrade pirotskog kačkavalja, on je u društvu pomoćnice gradonačelnika Milice Golubović obišao i Zadrugu za očuvanje starih i umetničkih zanata “Damsko srce” i Izdavačku kuću “Pi press”.

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker