Kultura

Aleksandar Repedžić, etnolog i kustos Muzeja Ponišavlja u najužem izboru za ICOM nagradu u kategoriji Stručnjak godine

Aleksandar Repedžić, etnolog i kustos Muzeja Ponišavlja, nominovan je za ICOM nagradu u kategoriji Stručnjak godine. Nagrada se dodeljuje već 20 godina a ovo je drugi put da je Repedžić u konkurenciji među petoro najboljih kustosa.  O pobedniku će, na tajnom glasanju, odlučivati članovi  ICOM-a i predstavnici institucija a rezultati glasanja biće objavljeni 18. maja.

Aleksandar Repedžić je etnolog – antropolog. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je kao kustos etnolog Muzeja Ponišavlja u Pirotu. Kao vršilac dužnosti direktora Muzeja u Majdanpeku ostvario više saradnja kako sa domaćim tako i inostranim naučnim institucijama i muzejima. Stalni je saradnik Balkanološkog instituta na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti od 2004. godine. Član je Nacionalnog koordinacionog komiteta Srbije za organizaciju međunarodnog dana svetlosti. Autor je više samostalnih izložbi i predavanja o narodnoj tradiciji istočne Srbije.

“Već 20 godina se bavim istraživanjem  narodne religije, tradicije i nematerijalne kulturne baštine na prostoru severoistočne i istočne Srbije. Ovo je drugi put da sam nominovan  i da sam izabran među pet najboljih, voleo bih da pobedim sada kada se dodeljuje jubilarno dvadeseto priznanje“ – rekao je, kustos Muzeja Ponišavlja, Aleksandara Repedžić.

Foto: Lična arhiva

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker