Lokalna samouprava

Aleksandar Gaon, zamenik predsednika Jevrejskih opština Srbije: Zahvalni smo Gradu Pirotu

Zamenik predsednika Jevrejskih opština Srbije Aleksanar Gaon, koji je danas takođe posetio Pirot povodom obeležavanja 75. godišnjice stradanja pirostkih Jevreja, izrazio je zahvalnost Gradu Pirotu zbog očuvanja sećanja na brojnu jevrejsku zajednicu u našem gradu, koja nažalost danas ne postoji, ali sećanje na nju i dalje živi. 

-Jevreji su u Pirotu bili jako dugo, vekovima pre tog stravičnog događaja. Jevreji su kroz istoriju postali svojevrstan istorijski lakmus za dobar život. Svuda gde je bilo Jevreja, značilo je da se tu dobro živi, a ako im negde ne bi bilo dobro, oni bi išli dalje. U Pirotu su Jevreji u harmoniji živeli vekovima, što znači da se u Pirotu dobro živelo. To znači da su ovde bile dobre komšije, dobro učenje, mogli su da upražnjavaju svoju veru, tradiciju, kulturu. To zlo koje se dogodilo u Pirotu je dovedeno ovde, nisu to učinili ni Piroćanci, niti Srbi. Lokalno stanovništvo je pomagalo koliko je moglo. To je bio model uništenja jedne zajednice, konkretno u Pirotu, i to jedan vrlo drastičan primer uništenja jednog života koji je trajao stotinama, hiljadama godina na ovim prostorima. Mi smo kao Zajednica jevrejskih opština zahvalni lokalnoj samoupravi na očuvanju sećanja na pirotske Jevreje-kazao je Gaon.

Osim spomenika u Jevrejskoj ulici koga je postavio Grad Pirot, odličnu saradnju imaju i policije Pirota i Izraela, tačnije sekcije IPA – Međunarodne policijske asocijacije Pirota i podružnice ove asocijacije iz Izraela. U znak dobre saradnje IPA Pirot postavila je spomen ploču koja se nalazi takođe u Jevrejskoj ulici, u dvorištu Policijske uprave Pirot.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker