Gradska hronika

AKCIJA UDARNOG BATALJONA PIROTSKOG PARTIZANSKOG ODREDA U KRUPCU

SUBNOR grada Pirota obeležio je akciju Udarnog bataljona Pirotskog partizanskog odreda u selu Krupac uz prisustvo članova SUBNOR-a grada Pirota i meštana sela Krupac.

U noći izmedju 24 i 25. jula deo Pirotskog narodnooslobodilačkog odreda izvršio je veliku akciju u Krupcu i na železničkoj stanici Veliki Jovanovac tkz. 52.Napad je bio dobro isplaniran. Fašistima je prekinuta je telefonska veza sa Pirotom, a borci partizanskog odreda tako raspoređeni da u isto vreme izvedu obe akcije.

U Krupcu je napadnuta bugarska fašistička policijska stanica, proterani su policajci, zapaljena zgrada opštine sa fašističkom arhivom i zgrada kmetskog namesnika.

Drugi deo odreda izvršio je juriš na železničku stanicu Veliki Jovanovac tkz. 52” koji je zarobio 15 bugarskih vojnika, oduzeo im je oružje i municiju.

Povodom gore navedenih dogadjaja položeno je cveće na spomen ploču u selu Krupac i realizovano podsećanje na pomenuti datum prigodnim govorom potpredsednika SUBNOR-a grada Pirota, Nikole Božića, a minutom ćutanja odata počast svim poginulim i nastradalim u Krupcu, okolini i u II svetskom ratu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker