Sport

Akcija KK Crvena Zvezda i u Pirotu

Košarkaški klub “Crvena zvezda” u pet grada u Srbiji, među kojima je i Pirot, realizovaće akciju sa ciljem da se u društvi integrišu osobe sa fizičkim i intelektualnim smetnjama u razvoju.Reč je o projektu pod nazivom “Kroz igru učimo”  čiji je cilj da se podigne svest o problemu velikog broja nepismenih u Srbiji i ljudi koji imaju samo osnovno obrazovanje i da naravno podigne svest o boljoj i uspešnijoj društvenoj integraciji osoba sa smetnjama u intelektualnom razvoju. Celokupnu akciju zdušno su podržali Telekom Srbija, IDEA i Evro-Giunti.

crvena zvezda

Po rečima idejnog tvorca cele akcije Filipa Sunturlića, akcija počinje u ponedeljak a trajaće sve do 9. maja. Promoter akcije biće kapiten Zvezde Luka Mitrović. Projektom će biti obuhvaćene 64 osobe iz pet gradova u Srbiji, Pančevu, Beogradu, Zrenjaninu, Pirotu i Čačku.

-Projekat će se sastojati iz tri nivoa. Prvi nivo će biti baziran na obrazovanju, drugi nivo na košarkaškim treninzima, a treći je onaj koji je poenta celog ovog projekta – da košarku iskoristimo kako bismo sve ovo mogli da integrišemo. Na tim treninzima ćemo imati košarkaške vežbe i praktične stvari, a cilj je da kroz igru obrate pažnju na edukaciju i obrazovanje. Poslednji deo će biti organizovan 9. maja u dvorani Basket siti gde ćemo organizovati festival sporta i gde će se okupiti sva deca koja učestvuju u projektu, kao i ambasodori i promoteri. Mislim da ćemo uživati u tom sportskom danu. Ovaj projekat obuhvata ukupno 64 osobe rasprostranjene u pet gradova u Srbiji – Pančevu, Beogradu, Zrenjaninu, Pirotu i Čačku. Sa njima će raditi po jedan trener i defektolog, a Specijalna Olimpijada Srbije će pružiti direktnu podršku što se tiče pomoći. Profesori iz Prve sportske košarkaške gimnazije Koledž Beograd su kreirali i osmislili nastavne planove iz prve faze ovog projekta, dok su drugi nivo napravili treneri iz juniorskog pogona Crvene zvezde predvođeni Slobodanom Klipom, kao i Aleksandrom Glišićem, Stevanom Mijovićem i Ivanom Pavlovićem. Taj program će biti organizovan u sportskim dvoranama širom Srbije. Specijalna olimpijada, odnosno osobe koje su unutar tog programa čine 4,4 miliona osoba u svetu. U Srbiji je to broj od 5.000 osoba, a u Evropi 500.000 ljudi. Nažalost, imamo oko 200.000 nepismenih osoba, što je veoma zabrinjavajuće i tim osobama želimo da pomognemo. Želimo da budu deo ovog projekta i dobiju sve što im je potrebno. Za svaki od ovih gradova je spremljena literatura koja će biti distribuirana u ponedeljak i trajaće sve do 9. maja – rekao je   Filip Sunturlic.

Izvor http://www.kkcrvenazvezda.rs/index.php/article/jedan-tim-uci-kroz-igru

foto Crvena Zvezda

 

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker