Obrazovanje

Akademija ponudila gradu Pirotu prostorije za vrtić

 

Rukovodstvo Akademije tehničko vaspitačkih strukovnih studija Niš – odsek Pirot, odlučilo je da adaptirani prostor za vrtić ustupi gradu Pirotu na korišćenje. Prostor je usklađen sa standardima za program “Godine uzleta” ali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja još uvek nije dalo saglasnost za početak rada vrtića. Prema rečima direktorke Emilije Popović, ukoliko Grad pihvati ovaj predlog, dve grupe bi mogle da počnu sa radom već od drugog polugođa.

Direktorka Akademije tehničko vaspitačkih strukovnih studija Niš – odsek Pirot, Emilija Popović objašnjava da je prostor za vrtić odavno spreman, školska godina je u toku  ali dozvole ministarstva još uvek nisu stigle pa bi najbolje bilo da se prostor praktično iskoristi. Ukoliko Grad prihvati ovaj predlog i obezbedi finansijsko materijalna sredstva vrtić bi mogao da počne sa radom već od drugog polugođa. Popovićeva naglašava da je pored opreme potrebno i dodatno angažovanje osoblja  i da će konačnu odluku doneti rukovodstvo Grada.

U prostorijama Akademije  adaptirane su dve sobe za boravak dece, soba za izolaciju, soba za vaspitače, toaleti koji su prilagođeni deci i čajna kuhinja. Prostor  je fizički odvojen od prostora za ostale aktivnosti koje se odvijaju u školi sa prvobitnom idejom da to bude  vežbaona za student odnosno prostor gde bi studenti praktično ovladali veštinama  a ujedno bi obuhvat predškolske dece u Pirotu bio povećan. Iako Zakon o visokom obrazovanju prepoznaje u okviru delatnosti visokog obrazovanja i druge poslove kojima se komercijalizuju rezultati naučnog, umetničkog i istraživačkog rada pod uslovom da se tim poslovima ne ugrožava kvalitet nastave odnosno stručnog rada, pirotska Akademija je prva visokoškolska ustanova koja je pokrenula ovakvu inicijativu. S obzirom da ministarstvo još uvek nije odgovorilo po zahtevu, Popovićeva veruje da će Grad prihvatiti njihov predlog i da će dve grupe mališana uskoro biti u novim prostorijama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker