Gradska hronika

Afričkom kugom svinja zaražena mnoga lovišta u Srbiji – Ozbiljna pretnja pitomoj populaciji

Afrička kuga svinja prisutna je i na lovačkom području Pirota i ono se smatra zaraženim – visokoinficiranim područjem. Afrička kuga svinja je prisutna u kontinuitetu, kaže predsednik Lovačkog udruženja “Ponišavlje” Pirot, Zoran Aleksić. Njeno iskorenjivanje u ovom trenutku je, praktično, nemoguće i zahvata sve šira područja. U jednom periodu godine na teritoriji pirotskog lovišta nije bilo zaraženih jedinki, ali su nedavno zabeleženi novi slučajevi, kaže Aleksić.

Prema rečima Zorana Aleksića veoma je važno da lovci prijavljuju jedinke koje odstrele i da se obave svi neophodni pregledi, kako bi meso moglo da se konzumira. Isto tako, da bi se sprečilo širenje afričke kuge svinja i njeno prenošenje na pitomu populaciju održane su brojne edukacije lovaca kako bi se upoznali sa merama koje struka preporučuje.

U ovom periodu najteža situacija bila je na lovnom području opštine Dimitrovgrad, situacija je stabilna u Babušnici, ali je afrička kuga svinja u velikoj meri prisutna na području Niša, Svrljiga, Knjaževca, Kalne, a širi se i prema centralnoj Srbiji.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker