Kultura

Advokat s kičicom – Umetnost Nebojše V. Petrovića spojila Pirot i Tunis

Još jedan u nizu dokaza da umetnost ne zna za granice, te da spaja ljude, zemlje dokaz je i izložba akvarela poznatog pirotskog advokata Nebojše V. Petrovića, koji je ujedno i odličan slikar. Zahvaljujući njegovom interesovanju za Mediteran, a posebno Tunis, uspostavljena je saradnja Grada Pirota i Tunisa, a posebnu i izuzetno retku čast imao je upravo Petrović čiju izložbu je otvorio ambasador Tunisa u Srbiji Seyf – Allah Rejeba. 

 

Izložba akvarela Nebojše V. Petrovića izazvala je ogromno interesovanje ljubitelja umetnosti pa je Galerija Čedomir Krstić bila “tesna” da primi sve zainteresovane poštovaoce umetnosti. O umetnosti Petrovića govorio je mr Petar Đorđević, kao i direktorka Galerije Radmila Vlatković.

-Lepa slika govori sama za sebe i više vredi od dugog govora. Između ovih zidova akvareli govore, na svoj način pričaju svoju priču-kazao je ambasador Tunisa Rejeba.

O umetnosti Nebojše V. Petrovića govorio je i njegov umetnički mentor mr Petar Đorđević.

-Presudna je bila njegova ljubav da se tim poslom u slobodno vreme bavi. Verovatno je to neka vrsta relaksacije, obzirom na njegovu profesiju advokata, mislim da je tako i to se i vidi iz njegovih slika, da je to opušteno, najava nekog mirnog stanja koje nije ni u kakvoj vezi sa njegovom profesionalnom stvarnošću i sva je sreća da je to tako-kazao je Đorđević.

-Meni je za akvarel potrebna velika vodena površina, a toga svakako ima na Mediteranu. Tunis ima svoj kolorit, to je uglavnom plavo-zeleno, Grčka plavo-belo, Malta je oker, Venecija je već potpuna renesansa i nešto sasvim drugo tako da mislim da sam uspeo da uhvatim atmosferu ovih zemalja-zaključio je Petrović.

Autor Petrović zahvalio se posebno njegovoj ekselenciji, ambasadoru Tunisa, gradonačelniku Vladanu Vasiću i Gradu Pirotu, direktorki Galerije Radmili Vlatković,  mentoru Đorđeviću i svima koji su učestvovali u pripremi izložbe.

-Ovde su spojene dve velike ljubavi, putovanja i slikarstvo. Moje trajno opredeljenje već duže vremena je Mediteran i zaista uživan u boravku u nekoj od zemalja Mediterana. U svakoj od četiri zemlje boravio sam najmanje dva puta. Svaka zemlja ima svoj kolorit, svoju atmosferu, verujem da pažljivom posetiocu neće biti teško da već na prvi pogled razlikuje Maltu od Tunisa, Tunis od Grčke i slično. Mediteran je kolekva civilizacije. Akvarel je specifična tehnika. Meni je za akvarel potrebna velika vodena površina, a toga svakako ima na Mediteranu. Tunis ima svoj kolorit, to je uglavnom plavo-zeleno, Grčka plavo-belo, Malta je oker, Venecija je već potpuna renesansa i nešto sasvim drugo tako da mislim da sam uspeo da uhvatim atmosferu ovih zemalja-zaključio je Petrović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker