Sport

Adaptivno plivanje na Zatvorenom bazenu

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije uspostavila je saradnu sa SC Pirot. Na Zatvorenom bazenu organizovan je Kamp adaptivnog plivanja, gde je minulog vikenda treniralo desetak polaznika.

z
Adaptivno plivanje odnosi se na plivanje osoba sa invaliditetom, starijih i gojaznih osoba, trudnica i beba, kao i osoba sa hroničnim oboljenjima uz pomoć i nadgledanje stručnih lica. Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije osnovana je pre 4 godine s ciljem promocije adaptivnog plivanja na teritoriji naše zemlje i bolje socijalne integracije osoba s invaliditetom, kaže prof. dr Marko Aleksandrović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i predsednik Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije.

– Mi želimo da pre svega u našem kraju, u Nišu i okolini, promovišemo naše ideje i našli smo, čini mi se, plodno tle ovde u Pirotu. Prvi put sam na ovom bazenu, gde rade i moji studenti, fantastični plivači. Milim da će u ovom delu Srbije Pirot biti centar plivačkih sportova i ja ću činiti sve ispred fakulteta i Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije da tome doprinesem – izjavio je za Pirotske vesti prof. dr Marko Aleksandrović.

PROF MARKO

Namera organizatora Kampa je da za decu, koja treniraju u  Sportskom centru Čair u Nišu, organizuju mini-kamp u nekom dugom gradu koji ispunjava uslove. Ovo je moglo bi se reći početak plodne saradnje između Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije i Sportski centar Pirot, a gosti planiraju da već avgusta ponovo posete Pirot.

– Zahvaljujem rukovodstvu SC Pirot, jer su nam maksimalno izlazili u susret. Pitanje je veremena kada će ova saradnja da se intezivira, ne samo u vezi sa priprema, već i što se tiče organizacije seminara, gde bi i Pirot mogao da ima velike koristi – kaže profesor Aleksandrović i dodaje – Ovo je jedan sjajan objekat, ispoštovani su svi standardi, što se tiče energetske efikasnosti, funkcionalnosti, pristupačnosti osoba sa invaliditetom. Mogu da kažem da će to za Asocijaciju biti ogledni objekat, odnosno primer kako bi jedan bazen trebalo da izgleda. Zato čestitam Pirotu i svima koji su više godina radili na ovome, Piroćanci treba da budu ponosni.

zatvoreni bazen41

Saradnja sa drugim klubovima je od velikog značaja za Pirot.

– Postali smo prepoznatljivi u Srbiji. Kao što znate, krajem marta ovde je održavno državno takmičenje u plivanju za pionire i kadete, čulo se daleko o odličnoj organizaciji, pohvaljeni smo kao dobri domaćini, te nam se sve češće javljaju klubovi iz drugih gradova i nadam se da će se ovaj bazen tek popularizovati – izjavio je Predrag Tošić, trener plivačkog kluba “Sveti sava” i “Vaterpolo kluba Pirot”.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker