Biseri Stare planineReportaža

80 procenata izvora pitke vode nestalo zbog nekontrolisane seče

Prof. dr Dragan Mitić, sa niškog Fakulteta zaštite na radu  na prezentaciji rezultata istraživanja koje je rađeno u okviru projekta koji za cilj ima promociju održivog korišćenja biomase za dobijanje energije, izjavio je da prema pokazateljima istraživanja koja su rađena efikasna iskorićenost biomase, odnosno šumskog bogatstva,  kod nas iznosi svega 20,8 procenata.  On je ujedno  je upozorio da je osim nedovoljne iskorišćenosti biomase, odnosno šuma, prisutan i problem nekontrolisane seče, što dovodi i do neaktivnosti izvora pitke vode.

stara planina_115

-Pokazatelji govore da je efikasnost energetskog iskorišćavanja naših šuma u okruženju vrlo niska, da se jedva iskoristi oko 48 posto, a da je 52 posto čist gubitak. To je samo svedeno na seču, a kada se svede na energiju koja se dobija iz posečene mase, efikasnost iskorišćenja je 20,8 posto. To govori da tu toliko mesta ima za inženjere svih profila da se ova energetska efikasnost poveća. Ako se ništa ne uradi imaćemo ogromne gubitke. Od 100 metara kubnih, 80 metara su gubici, samo 20 metara je efikasno iskorišćeno-navodi profesor Mitić i dodaje da se prilikom rada na ovom projektu velika pažnja posvećivala sa jedne strane zaštiti životne sredine, a s druge podmirivanje osnovnih ljudskih potreba.

Istraživanje  je rađeno u poslednje tri do četiri decenije. Tom prilikom, po rečima profesora Mitića (u sredini),  došlo se do podataka koji svedoče o tome kako sve veći broj izvora pitke vode nestaju zbog nekontrolisane seče šuma._DSC6879

-Mi smo radili analizu za Srednje Ponišavlje. Preko 80 posto izvora postalo je neaktivno zbog nekontrolisane seče. Mislim na izvore pitke vode pre svega, a tu su i drugi, izvori termomineralne i mineralne vode– kazao je prof. Mitić.

Pomoćnik predsednika opštine Pirot Goran Stamenović kazao je da je opština Pirot jako zainteresovana za iskorišćenje biomase.

-Stara planina je bogata šumom, ima dosta i proizvođača koji čuvaju stoku i taj otpad takođe može da se koristi za dobijanje energije. Nažalost, mi to ne koristimo dovoljno efikasno jer se samo 20 posto ovog potencijala efikasno koristi. Ovo je šansa i za privlačenje novih investitora jer veliki broj investitora zaintersovanih za proizvodnju peleta dolazi u opštinu Pirot i mislim da će ova strategija pomoći i njima ali i nama jer će se obezbediti mogućnost zapošljavanja novih ljudi-kaže Stamenović.

Ovaj projekat se finansira iz Programa prekogranične saradnje EU, a realizuju ga zajedno Fakultet zaštite na radu iz Niš i Crnomorske energetski istraživački centar iz Bugarske.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

  1. Plasim se da ce na tome da ostane, da se samo prica i kao uvek nikad nista ne pokrene na veliku zalost svih nas i prirode koja nam daje a mi je uporno gazimo! SRAMOTA BRE LJUDI! Radite nesto korisno nemojte samo da trostite vazduh i pretvarate se da vam je stalo do toga samo zbog reputacije!

  2. Kada nam nestane vode, i kada nam bude ogranicena na par lavora dnevno, tek onda cemo da pocnemo da razmisljamo na tu temu. Okolina Pirota je bogata izvorima ispravne i pitke vode, a mi to unistavamo. Bravo za nas.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker