Korona virus

U Opštoj bolnici u Pirotu 58 pacijenata na kiseoniku, 10 na respiratorima

Dr Goran Petrović: “Priče koje kolaju su čista laž. Imamo dovoljno insuflatora i raspolažemo sa, čak, 100 kiseoničkih mesta. Dopremanje kiseonika je uredno, a potrošnja izuzetno velika, ono što smo trošili za godinu sada smo potrošili za petnaest dana. Lekova ima, potrošnog sanitetskog materijala i odobreni su nam ugovori za dodatno snabdevanje”

Prema najnovijim podacima, jutros od 7 časova kada su ažurirani podaci za prethodni dan, u Opštoj bolnici u Pirotu 94 pacijenta su pregledana, od toga 87 pacijenata je iz Pirota, 1 iz Dimitrovgrada, 4 iz Babušnice i 2 iz Bele Palanke. Od toga 4 pacijanta su hospitalizovana, a isti broj pacijenata je otpušten iz Bolnice. U protekla 24 časa dva pacijenta su preminula, osobe ženskog pola iz Pirota, 44. i 48. godište, sa značajnim komorbiditetima. Nije bilo slanja pacijenata u Klinički centar Niš. Na odeljenju se trenutno nalaze 83 bolesnika, od toga su 54 iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada, 8 iz Babušnice i 12 iz Bele Palanke. Ono što je zabrinjavajuće kaže, direktor, Petrović, jeste da je od svih terapija najzastupljenija kiseonička potpora. Na kiseoniku je 58 pacijenata, 10 na respiratorima, dva intubirana, a osam pacijenata je na velikom protoku, haj-flou, do 60 litara kiseonika u minuti. Od ukupnog broja pacijenata 69 je pozitivno na COVID 19, 11 negativno i za 3 pacijenta se čekaju nalazi.

” Za sada nemamo problema sa radom naših lekarskih ekipa u COVID bolnici zato što smo mi planirali 150 kreveta, osoblje za mnogo veći broj pacijenata i mnogo veći broj kreveta nego što je u trenutnoj situaciji. Iz tog razloga mi sada uvodimo lekare i medicinske sestre koji nisu bili u COVID-u kao ispomoć ekipama koje tamo rade. To činimo iz dva razloga, da bi se teret ravnomernije podelio, a da bi ekipe koje bi naknadno ušle u COVID sistem stekle osnovna iskustva. Bitno je da shavtimo da mi tu više nemamo specijaliste, subspecijaliste, lekare opšte prakse, sekundarce. Sva podela se svodi na lekare i na sestre koji rade u crvenoj zoni, sada smo svi jednaki kao što je u svim zdravstvenim ustanovama, na primer Kliničkom centru na Zvezdari, Dragiši Mišoviću, nema više ni kardiologa, ni fizijatara ni ortopeda, to su sada lekari crvene zone koji leče pacijente obolele od kovida, a sve medicinske sestre imaju posao da dele tereapiju i neguju bolesnike u crvenoj zoni.”

Kada je reč o dopremanju lične zaštitne opreme ona se realizuje na nedeljnom nivou. Potrebe Opšte bolnice Pirot su povećane što je privljeno Republičkom fondu.

“Od prošle nedelje počeli smo da dobijamo tri puta više lične zaštitne opreme nego ranije. Za nabavku lekova dobili smo saglasnost da možemo da potpišemo dodatne ugovore za određene grupe lekova tako da imamo dovoljno lekova. Isto tako i za reagense smo dobili odobrenje da potpišemo dodatne ugovore kako bi se laboratorijske analize uredno radile. Velika je potrošnja kiseonika i to je najproblematičnije, na dnvenom nivou trošimo preko dva miliona litara kiseonika, preko dvesta boca dnevno. Ono što smo trošili za godinu dana sada smo potrošili za petnaest. Najveći problem svih zdravstvenih ustanova su kiseonička mesta jer su bolnice drugačije koncipirane. Posle sastanka u Ministarstvu zdravlja dovezao sam još 25 insuflatora tako da sada imamo za svako kiseoničko mesto. Dakle, neke priče koje kolaju su lažne, imamo insuflatore. Pored toga obezbedili smo i deset insuflatora za boce, tako da na odeljenjima imamo i deset kiseoninih boca koje povećavaju broj kiseoničnih mesta. Uskoro ćemo dobiti još deset insuflatora za boce i imaćemo ukupno sto kiseoničnih mesta”- kaže, direktor Opšte bolnice Pirot, Goran Petrović.

Rad Covid ambulante Doma zdravlja prati Prijemno trijažna jedinica COVID-a u ATD- u Bolnici i u proseku u zadnjih desetak dana ima oko stotinu pregleda , broj prijema se kreće najviše do deset, ali došlo se do toga da je broj prijema i broj otpusta skoro identičan, čak više ide u prilog broju otpusta. Ono što nije dobro, u ovom trenutku, jeste da se iskristalisao broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom koji su na na potporama. U početku je bilo dvoje troje pacijenata, sada čak deset. Svim pacijentima se pruža maksimalna zdravstvena zaštita, lekova ima, sanitetskog potrošnog materijala i uredno je snabdevanje kiseonikom. Javna preduzeća iz Pirota i Dimitrovgrada pomažu u dopremanju boca, odvoženju za Niš praznih i dopremanju punih, jer firma koja je to radila nema više kapaciteta da zadovolji potrebe jugoistonog regiona- dodao je Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker