Idealni uslovi za jesenje, osnovno đubrenje voćaka
Ovih dana, gotovo, idealne vremenske prilike koje voćari koriste u cilju obezbeđenja uslova za veći i kvalitetniji rod, ali i povećanje otpornosti voćaka u narednoj godini kroz pravilnu primenu neophodnih agrotehničkih mera, prvenstveno kroz osnovnu jesenju obradu i đubrenje voćnjaka.
Đubrenje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera koju je neophodno sprovesti u fazi mirovanja voćaka, a direktno se odražava na plodnost i strukturu zemljišta, regilisanja trajanje vegetacije, optimalni porast vegetativne mase, jačanje otpornost voćaka prema niskim temperaturama, bolestima i štetočinama, a doprinosi boljoj rodnosti i kvalitetu plodova.
Prema rečima stručnog saradnika za voćarstvo, u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Gorana Svetozarevića, jesenje, osnovno, đubrenje ima za cilj unos neophodnih hraniva voćkama, s obzirom da se tokom vegetacije znatna količina hraniva koristi za rast i razviće voćaka, plodova, lisne i drvne mase, tako da se njihova koncentracija u zemljištu smanjuje.
“Količina đubriva zavisi od voćne vrste, od starosti zasada, a još više od obezbeđenosti zemljišta hranivima, što se utvrđuje hemijskom analizom zemljišta. Od organskih đubriva, uneti stajnjak, zgoreo ili poluzgoreo koji ima za cilj popravku strukture zemljišta, pospešivanje razvoja zemljišnih mikroorganizama u količini od 20-40 t/ha. Može se primeniti i kompost ili zelenišno đubrenje. U ovom periodu treba koristiti mineralna đubriva koja u sebi sadrže manju količinu azota, a veću fosfora i kalijuma u količini 400- 800 kg, što zavisi od rezultata agrohemijske analize zemljišta.
Đubriva u voćnjaku najbolje razastrti pre jesnjeg oranja koje treba sprovesti plugom na dubini, 20-30 cm. Ukoliko je voćnjak na većoj kosini, ne obrađivati cele površine, već samo oko stabla voćke, zbog eventualne erozije, odnosno ogoljavanja korenovog sistema i mogućeg stradanja usled niskih temperature tokom zime” – kaže Svetozarević.