Sport

70 GODINA PIROTSKE KOŠARKE – Predstojeći vikend u znaku jubileja

KK Pirot obeležava važan jubilej, 70 godina od osnivanja kluba. Predstojeći vikend biće u znaku rođendana pirotske košarke, u Galeriji „Čedomir Krstić“ biće otvorena izložba o istorijatu i razvoju ovog sporta a prvi put Piroćanci će moći da vide trofeije Svetislava Pešića Karija koje je osvojio tokom svoje dugogodišnje sportske karijere. Na svečanoj akademiji biće predstavljena monografija 70 godina pirotske košarke. Od ovog vikenda Imladinski stadion nosiće ime istaknutog trenera Svetislava Pešića Karija a na Sokolani pirotske Gimnazije biće otkrivene spomen ploče profesoru Zvonimiru Minčiću i profesoru mr Branislavu Ćiriću.

Bojan Ranđelović, dvadest peti predsednik KK Pirot u čijem mandatu se obeežava jubilej,  podsetio je na davnu 1952. godinu kada je formirano Društvo za telesno vaspitanje Partizan a dve godine kasnije 1954. godine održana  Osnivačka skupština Košarkaškog kluba Pirot i usvojen Statut kluba. „Ovo je jedan od retkih klubova u Srbiji koji ima kontrinuitet od 70 godina i jedan je od najstarijih klubova u zemlji“ – ističe Ranđelović.

Pripreme za obeležavanje ovog značajnog jubileja počele su još prošle godine, prikupljanjem arhivske građe za monografiju, pripremom za štampu i organizacijom događaja koji će obeležiti predstojeći vikend.

Ranđelović je podsetio da je pre nekoliko meseci KK Pirot zajedno sa ŽKK Gimnazijalac i ŽRK Pirot pokrenuo inicijativu da Omladinski stadion ponese ime istaknutog trenera a da doajeni pirotskog sporta,  profesor Zvonimir Minčić i profesor mr Branislav Ćirić, dobiju spomen ploče, čije je otkrivanje planirano u okviru manifestacije obeležavanja 70 godina košarke u Pirotu, 14. juna u 12 sati.

Istog dana u 18 sati  u Galeriji Čedomir Krstić biće otvorena izložba posvećena pirotskoj košarci. Prvi Put u Pirotu će biti izloženi trofeiji Svetislava Pešića Karija koje je osvojio tokom svoje dugogodišnje sportske karijere, koji će biti izloženi u jednom delu  galerije a u drugom će biti izložba koja predstavlja istorijat KK Pirota.

Svečana akademija povodom jubileja biće biće održana u petak, 14. juna od 19 sati. Novinar, Boban Mitić, kaže da će akademija povodom jubileja pirotske košarke biti potpuno  drugačija od dosadašnjih akademija, sadržaj je pažljivo pripremljen a istaknutog trenera Svetislava Pešića Karija Piroćanci će prvi put videti i u ulozi naratora u filmu „Tako je bilo“. I sama monografija biće predstavljena na potpuno drugačiji način pa je za tu priliku prelistavanje uradio Aleksandar Aca Živković. Za životno delo biće nagrađeno 11 velikana  od kojih 8 nije među živima ali će priznanja biti uručena njihovim rođacima za doprinos koji su dali u postavljanju temelja pirotske košarke.

U subotu, 15. juna od 12 sati Omladinski stadion poneće ime Svetislava Pešića Karija.

Novinar, Boban Mitić, priredio je monografiju povodom obeležavanja 70. rođendana pirotske košarke, koju je kako kaže pripremao godinu dana. „Moja desna ruka u ovom poslu bio je Slobodan Đelević koji je najviše učestvovao u realizaciji ove knjige. Imali smo problem da bez arhive i bez značajnih podataka ispričamo istoriju, pa smo u Istorijskom arhivu,  Biblioteci i tekstovima Slobode ali i pisanju pojedinaca, dolazili do podataka, ja sam imao za tih godinu dana oko 100 sagovornika širom sveta. Došli smo do takvih podataka i fotografija koje su retko objavljivane da smo napravili knjigu koja se čita iako je reč o mnografiji. Akteri su upravo ti ljudi koji su 70 godina učestvovali u istoriji grada“ – kaže Boban Mitić.

Monografija ima preko 300 strana, preko 300 fotografija od kojih je barem 200 prvi put javno objavljeno. Monografija je odštampana u 1000 primeraka. Knjiga će moći da se kupi u Muzeju Ponišavlja a određen broj primeraka naći će se i na policama Istorijakog arhiva i Narodne biblioteke Pirot.

Čitav program obeležavanja jubileja podržan je od strane ustanova kulture i institucija, Istorijskog arhiva, Muzeja Ponišavlja, Narodne biblioteke, Sportskog centra i Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker