ZanimljivostiZdravlje

7 najzdravijih namirnica za zube

Hrana koju jedemo u ogromnoj meri utiče na sveukupno zdravlje i blagostanje, a zdravlje naših zuba i usta ovde nije izuzetak. Poznato je da slatkiši loše utiču na zdravlje zuba, ali da li ste znali da određene namirnice mogu da unaprede kvalitet zuba, i spreče nakupljanje plaka i samim tim pomognu u prevenciji pojave karijesa i zubnog kamenca?

U nastavku ćemo navesti sedam hrana koje mogu da pozitivno utiču oralno zdravlje i učiniće zube jakim i zdravim. 

closeup of the face of a woman eating a green apple, isolated against white background

1. Sir

Sir je bogat kalcijumom i fosforom, dva minerala koja su ključne za zdravlje zuba. 

Konzumacija sira može pomoći neutralizaciji kiseline u ustima, što smanjuje rizik od nakupljanja plaka i zubnog kamenca.

Osim toga, sir i drugi mlečni proizvodi su puni proteina, koji mogu da pomognu kod oporavka nakon operacije zuba, kao što je vađenje umnjaka.

2. Tamnozelene lisnate biljke

Tamnozelene lisnate biljke poput spanaća, kelja i brokolija su izuzetno bogate vitaminima i mineralima koji su neophodni za jake zube i kosti. 

One takođe sadrže vlakna, koja doprinose lučenju pljuvačke i pomažu kod uklanjanja ostataka hrane između zuba. 

3. Jabuke

Jabuke su korisne za oralno zdravlje budući da svojom hrskavom teksturom pomažu u uklanjanju bakterija i nečistoća iz zuba dok ih žvaćete. 

Takođe, žvakanje jabuka stimulira proizvodnju pljuvačke što pozitivno utiče na smanjenje kiseline u ustima. 

Jabuke su takođe bogate vitaminima C i K koji su korisni za zdrave zube i desni, te vodom koja pomaže u ispiranju usta i uklanjanju bakterija. 

Uključivanje jabuka u ishranu može pomoći u održavanju zdrave mikroflore.

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema i oraha su bogati kalcijumom i fosforom, već pomenutim mineralima koji su neophodni za zdravlje zuba. 

Osim što su bogati mineralima, orašasti plodovi su odličan izvor zdravih masti i proteina, što ih čini zdravom užinom za zube.

5. Jogurt

Jogurt, kako mlečni, tako i onaj napravljen od soje, bogat je kalcijumom i probioticima neophodnim za jake zube. Probiotici u jogurtu takođe mogu pomoći u poboljšanju zdravlja usta, smanjujući rast štetnih bakterija.

Osim mlečnog, sojin jogurt donosi veoma slične benefite za one koji su na biljnoj ishrani, ili imaju intoleranciju na laktozu i predstavlja odličan izbor za zdravlje zuba. Kada je reč o jogurtu, treba još dodati da se nabrojani benefiti odnose na nezaslađene jogurte, ali ne i na većinu voćnih jogurta koji su puni dodatog šećera.

6. Šargarepa

Šargarepe su hrskave i bogate vlaknima, što ih čini odličnim za čišćenje zuba između obroke. One su takođe bogate vitaminima i mineralima poput vitamina A, koji je neophodan za zdravlje desni i mekih tkiva u ustima, i mogu pomoći u situacijama kada se kod pacijenta javlja krvarenje desni.

7. Losos

Losos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje dokazano pomažu smanjenju upale u ustima i štite zube od karijesa. Losos takođe sadrži fosfor, kalcijum i vitamine D i B12, sve esencijalne mikronutrijente za zdrave zube.

Zaključak

U svakom slučaju, konzumiracija ovih namirnica samo po sebi nije dovoljno, veće je neophodno održavati dobru oralnu higijenu. Pored toga, redovne posete stomatologu su jedan od najvažnijih preventivnih koraka. Na kraju, kako bi se očuvalo zdravlje zuba i desni, neophodno je kontrolisati unos šećera i kisele hrane, kako bi se sprečio nastanak plaka koji može dovesti do karijesa i zubnog kamenca.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker