Lokalna samouprava

Prijem za članove porodica 26 Piroćanaca stradalih u ratovima od 1991-1999. godine

U Gradskoj upravi grada Pirota, u nedelju 24. marta 2019. godine, u 10:30 sati, bić organizovan prijem za članove porodica Piroćanaca stradalih u ratovima 1991-1999. Domaćin prijema biće gradonačelnik grada Pirota- mr Vladan Vasić a povodom obeležavanja DANA SEĆANjA NA HRABRE PIROĆANCE STRADALE U RATOVIMA 1991-1999. i 20. GODINA NATO AGRESIJE.

 

-Želimo da izrazimo poštovanje prema našim hrabrim Piroćancima koji su stradali u ratovima 1991-1999. i koji su u tim teškim danima bili uz svoju zemlju, borili se za nju, branili je i koji su svojim životima pokazali kako se voli Srbija. Istorija stradanja ne sme se zaboraviti, jer ko to čini dozvoljava da se ona ponovi. Srbija nikada neće zaboraviti zločin koji joj je učinjen, ne ponovilo se. Prošlost se ne zaboravlja, ona je putokaz za budućnost-navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Nakon prijema u Gradskoj upravi koji će trajati do 11.00h, u 11.30h sledi Komemorativni skup u Karađorđevom parku kod spomenika “Cvet mladosti” (pomen i polaganje cveća i venaca).

 

DAN SEĆANjA NA ŽRTVE NATO AGRESIJE I BOMBARDOVANjA JUGOSLAVIJE

Ove 2019. godine, navršava se dvadeset godina od početka NATO agresije na nekadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ). Tog 24. marta 1999. godine u 19:45 časova oglasile su se prve sirene za opasnost. Narednih 78 noći i dana, na našu zemlju, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija (UN), NATO avioni ispalili su oko 50.000 raznih projektila.

Marko Simić i Milica Rakić, deca koja su nastradala u NATO bombardovanju, postala su simbol stradanja Srbije u NATO agresiji na SRJ, cinično nazvanoj „Milosrdni anđeo”.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN po kojoj SRJ (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a. Te 1999. godine 19 zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo se, najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju. Razorena je infrastruktura, privreda, škole, bolnice, spomenici kulture, medijske kuće…Od gradova, najviše su stradali Aleksinac, Niš, Priština, Surdulica, Kuršumlija. Pod ruševinama su ostale čitave porodice.

Mi, Piroćanci pamtimo i sećamo se naših hrabrih vojnika, njih 26, koji su stradali u ratovima 1991-1999. Želimo da izrazim poštovanje prema našim Piroćancima, koji su u tim teškim danima bili uz svoju zemlju, borili se za nju, branili je i koji su svojim životima pokazali kako se voli Srbija. Istorija stradanja ne sme se zaboraviti, jer ko to čini dozvoljava da se ona ponovi. Srbija nikada nece zaboraviti ovaj zločin koji joj je učinjen, ne ponovilo se.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker