Kultura

Stare i vredne knjige i spise darivao Istorijskom arhivu u Pirotu

Publicista i istraživač iz Bele Palanke Bratislav Petrović, poklonio je Istorijskom arhivu Pirot dragocenu zbirku knjiga, starih crkvenih spisa, crkvenih novina, među kojima je i  Glasnik iz 1890. godine. Kako je Petrović kazao Pirotskim vestima, njenova namera je da se na ovaj način dragocena zbirka sačuva za buduća pokolenja i nove istraživače. 

Petrović ispred Istorijskog arhiva Pirot

-S obzirom da sam višedecenijski istraživač, te da sam objavio do sada, uz blagoslov patrijarha srpskog gospodina Irineja, dve crkvene monografije: Manastir Svete Bogorodice u Sićevu i Manastir Uspenije Svete Bogorodice u Veti, potom vršio istraživanje za monografiju rodnog sela Šljivovik, kao i objavio nekoliko istraživačka rada u Belopalanačkom zborniku, te sam s toga nakupio dosta autentičnog materjala: starih spisa, crkvenih novina potom crkvenih Glasnika iz 1890… godine pa na ovamo. Nešto što mi je bilo potrebeno sam iskorisstio, a mnoge stvari meni nisu bile potrebne u svom istraživačkom radu, te smatram da će nekome od budućih istraživača pomoći. Pitanje je da li će neko od mojih potomaka to sačuvati, a ja lično smatram da će Istorijski arhiv Pirot da na adekvatan način to sačuva i da će biti “na izvolte” svakome zainteresovanom budućem istraživaču, kaže Petrović i dodaje:
-Tu su neki moji rukopisi objavljenih romana, kao i neobjavljenih… Moj lični dnevnik koga sam vodio u periodu između 1988 do 1991. vreme kada se raspadala Jugoslavija, odnosi u mojoj policijskoj službi… Kako sam to tada video i doživao. Kažem, dosta ima dokumenta s početka 20. veka koja su bitna da bi se neke stvari mogle rekonstuisati-zaključuje Petrović, koje je inače radni vek proveo kao policajac.

Petrović za svojim radnim stolom

 

foto – Lična arhiva B.P.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker