Gradska hronika

26 zaplena NARKOTIKA, uhapšena 12 KRIJUMČARA MIGRANATA, 1831 saobraćajni prekršaj sankcionisan!

Tokom oktobra meseca pirotska policija nastavila je da ostvaruje zavidnu efikasnost u svim segmentima rada, pa je tako bilo zaplena narkotika u 26 slučajeva, uhapšeno je 12 krijumčara migranata, sprečen ilegalni ulazak u zemlju 1154 migranata iz pravca Bugarske, a samo na polju suzbijanja ilegalnih migracija, kontrolisano je čak 31.199 vozila.

Na području Policijske uprave u Pirotu očuvano je stabilno stanje javne bezbednosti. Registrovana su 90 krivična dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, što je za 15% manje u odnosu na isti mesec prethodne godine. Od 23 krivična dela sa nepoznatim učiniocem, policijski službenici PU Pirot rasvetlili su 11 krivična dela i zadržali efikasnost u identifikovanju izvršilaca krivičnih dela od preko 48%. Najveći broj izvršenih krivičnih dela je iz oblasti opšteg kriminaliteta sa najzastupljenijim krivičnim delima u vezi sa drogom, nasilja u porodici i krijumčarenja migranata. Nije bilo težih krivičnih dela, iako je registrovan veći broj krivičnih dela protiv života i tela (2:5), dok je broj krivičnih dela protiv imovine smanjen za preko 56%. U oktobru 2023. godine udvostručen je broj krivičnih dela sa učiniocem uhvaćenim na delu, što ukazuje na efikasnu prisutnost policijskih službenika na terenu.

Veliki broj akcija na suzbijanju dilovanja narkotika

U oblasti suzbijanja narkomanije, u 26 zaplena otkriveno je i zaplenjeno 146 grama i 119 komada razne opojne droge, među kojom je najveća zaplenjena količina opojne droge hašiš (104 grama). U saradnji sa nadležnim tužilaštvom procesuirano je 17 lica za 19 krivičnih dela u vezi sa drogom, od kojih su 14 lica uhapšena.

 

Masovna hapšenja krijumčara ilegalnih migranata se nastavljaju

U akciji suzbijanja iregularnih migracija, koja se sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova, od početka akcije, kontrolisano je 31.199 vozila i sprečen je ulazak 474 migranata. U oktobru 2023. godine, na području policijske uprave u Pirotu, uhapšena su 12 krijumčara iregularnih migranata, a u saradnji sa pripadnicima Regionalnog centra prema R Bugarskoj sprečen je ulazak 1154 migranata, otkriveno je po dubini naše teritorije 808 iregularnih migranata, a 688 je smešteno u prihvatne centre Komesrijata .
U oblasti javnog reda i mira, i pored porasta broja registrovanih prekršaja od 25% (12:15), nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a održani javni skupovi protekli su bezbedno.

Bave se i edukacijom!

Zahvaljujući preduzetim merama, odnosno stalnim prisustvom policijskih službenika u školama za vreme dok traje nastava nije bilo težih incidenata u i oko vaspitno-obrazovnih ustanova. Ovoj problematici poklanja se posebna pažnja i nizom preventivnih aktivnosti kroz edukaciju školske populacije i trenutnom realizacijom projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.

Blago povećanje broja otkrivenih saobraćajnih prekršaja

U saobraćaju na putevima, kako u redovnim tako i u pojačanim kontrolama saobraćaja, otkriveno je ukupno 1831 saobraćajnih prekršaja, za 3,5% više u odnosu na isti mesec prethodne godine(1768). Zahvaljujući maksimalnom angažovanju saobraćajnih policijskih službenika, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda za 19%, dok je broj nastradalih lica isti (9). Pozitivna je činjenica da nije bilo poginulih lica, 4 osobe su zadobile teže, a 5 osoba lakše telesne povrede.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu će, i u narednom periodu, nastaviti da svojim zalaganjem u svim segmentima rada unapređuju sigurnost i bezbednost građana, saopštavaju iz pirotske policije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker