Kultura

24. Salon knjige i grafike

U organizaciji Doma kulture Pirot, 24. Salon knjige i grafike biće održan od 10. do 17. februara. Suorganizator Salona je Narodna biblioteka Pirot.  Na Salonu će biti zastupljeno  dvadesetak  izdavača. Cena  ulaznice je nepromenjena u odnosu na prethodne godine i iznosi 30, 50 i 100 dinara. Tokom trajanja manifestacije biće održane brojne promocija knjiga a za posetioce su planirana iznenađenja i nagrade.

Direktor Doma kulture, Miško Ćirić  podsetio je da je prethodne dve godine ova manifestacija organizovana  na otvorenom prostoru, na trgu  ispred Doma kulture, kako bi se održao kontinuitet. S obzirom da Piroćanci vole da čitaju organizatori su se potrudili da i ove godine budu na visini zadatka. Iskustva oko organizacije prikupili su, kako kažu, na sajmovima u Novom Sadu i Beogradu koje su posetili prošle godine kako bi se pripremili za ovogodišnji Salon u Pirotu.

Sajam će otvoriti gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić a gost na otvaranju će biti Danica Vukićević, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade. Otvaranje sajma je u petak 10. februara u 18 sati  a nakon otvaranja je promocija nagrađene knjige Danice Vukićević.

Direktor Doma Kulture Pirot, Miško Ćirić i direktorka Narodne biblioteke Pirot Bojana Ćirić predstavili su program 24. Salona knjige i grafike koji ove godine okuplja kvalitetne pisce koje pirotska publika rado čita. Direktorka Narodne biblioteke Pirot Bojana Ćirić istakla je da su gosti Salona najčitaniji i najtraženiji pisci prema oceni prirotske čitalačke publike. Jedan od njih je Vlada Arsić koji je književno stvaralaštvo započeo temama o narkomaniji i pošastima koje prete omladini a najveću pažnju publike zadobio je delima koja se bave romansiranom istorijom kao što  je i roman „14:14“ čija je promocija zakazana za 11. februar od 18 sati.

U nedelju, 12. februara  od 18 sati pirotskoj publici će predstaviti aforističar, pisac i pisac za decu Bojan Ljubenović koji će predstaviti roman u kojem je sadržana drama, triler i komedija pod nazivom „ Da je bolje ne bi valjalo“.

Ponedeljak i utorak su rezervisani za druženje sa decom kada dolaze autori Dejan aleksić i Ljiljana Krstić. Dejan Aleksić, dobitnik nagrade Duško Radović, družiće se sa najmlađom čitalačkom publikom u ponedeljak od 11 i 13 sati. Za ponedeljak 13. februar zakazana je i promocija monografije  „100 godina Duška Radovića“, autorke Zorice Hadžić, na kojoj će gost biti sin Duška Radovića. 14. februara u terminima od 11 i 13 sati  sa decom se druži autorka knjige „Roleri za mrave“ Ljiljana Krstić.

15. februara od 18 sati  biće  promovisana  knjiga “Sto godina od rođenja Voje Čolanovića“ na kojoj će učestvovati priređivač knjige Jelena Žurić i Nataša Milićević, istoričarka.

Istog dana, 15. februara  od 19 sati publici će biti predstavljena dva romana iz najužeg izbora za NIN-ovu nagradu Učesnici promocije su Milan tripković, pisac romana „Klub istinskih stvaralaca“ i Marijana Čanak autorka romana „Klara, Klarisa“.

Narednog dana, 16. februara od 18 sati biće predstavljena edicija izabranih dela Brane Cvetkovića. Od 19 sati na programu su „Priče o promašenom vremenu“ autora Dejana Stojiljkovića.

 Poslednjeg dana Salona knjige i grafike u petak, 17. februara u 13 sati, na zatvaranju, će biti dodeljena sajamska priznanja  i nagrade za „Najbolju kratku priču Pirota 2023.“. Prema rečima direktora Doma kulture Miška Ćirića  na Konkursu za kratku priču pristiglo oko 500 radova. „Žiri će imati mnogo posla kako bi izabrao priče koje će biti objavljene u Zborniku za kratku priču. Ali nam je cilj bio da uključimo što više Piroćanaca koji vole da pišu“ – kaže Ćirić. 

Cena ulaznice za Salon knjige i grafike je nepromenjena u odnosu na prethodne godine, 30, 50 i 100 dinara. Cilj nam je da posećenost bude što bolja da što više ljudi dođe  a svaka kupljena ulaznica je tiket za nagradnu igru. Nagrade će se izvlačiti na dnevnom nivou a na kraju će biti podeljeno i četrdesetak kompleta knjiga u vrednosti od po 8.000 dinara.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot, Bojana Ćirić  podsetila je na tradicionalnu akciju besplatnog učlanjivanja prvaka u Biblioteku tokom trajanja Salona. Ove godine će člansku  kartu Biblioteke dobiti 414 prvaka svih pirotskih osnovnih škola. „Na ovaj način želimo da približimo biblioteku deci i da predstavimo kao mesto za igru, učenje, susrete i razmenu ideja i da od najranijeg uzrasta razvijamo ljubav prema knjizi“ – poručila je Direktorka Biblioteke. Tokom trajanja Salona važe i promotivne cene za učlanjenje u Biblioteku. Godišnja članarina za dečje odeljenje biće 150 dinara, za odrasle 200, porodična 250 dinara dok će članarina za penzionere biti 150 dinara.

Direktorka je naglasila da je i ove godine Narodna biblioteka Pirot izdvojila sredstva za kupovinu knjiga na Salonu knjige i grafike Ona je pozvala Piroćance da posete ovogodišnji Salon jer je, kako je rekla, Pirot  grad kulture.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker