Ostale vesti

20. februar za Svetski dan socijalne pravde

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom 20. februara – Svetskog dana socijalne pravde, da je Srbija posvećena unapređenju stanja ljudskih prava, okončanju diskriminacije i socijalne isključenosti i smanjenju nejednakosti u društvu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde i posvetila ga borbi protiv nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva i promociji prava na dostojanstven rad, rodnu ravnopravnost, ostvarivanje jednakih šansi i socijalne pravde za sve.

Ustavom Srbije eksplicitno je prepoznata socijalna pravda kao temelj pravednog društvenog poretka, čime je najviši pravni akt ujedno definisao i osnovni preduslov za dostizanje mirnog i prosperitetnog života svih građana Republike Srbije.

Težeći humanom društvu po meri svih ljudi koji u njemu žive i poštujući solidarnost i odgovornost, Srbija neguje dostojanstvo svih građana i obezbeđuje jednake šanse za napredak i razvoj, ne zaboravljajući najugroženije i najranjivije društvene grupe, koje bez pomoći šire društvene zajednice ne bi mogle da reše osnovne egzistencijalne probleme, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prihvatanjem Agende 2030 za održivi razvoj, Republika Srbija se obavezala na primenu jednog od njenih osnovnih principa „Da niko ne bude izostavljen” i time pokazala nedvosmislenu posvećenost unapređenju stanja ljudskih prava, okončanju diskriminacije i isključenosti, kao i smanjenju nejednakosti i dodatne ranjivosti osetljivih grupa.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker