Gradska hronika

Ključ razvoja srpske poljoprivrede u stočarstvu

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević kazao je u Pirotu da će srpski poljoprivrednici već sredinom naredne godine moći da koriste novac iz Pretpristupnih fondova EU, a reč je o okvirno 175 miliona evra bespovratnih sredstava.

Sekretar Radošević je ovog vikenda boravio u poseti Pirotu gde je razgovarao sa načelnikom Pirotskog upravnog okruga Dimitrijem Vidanovićem, a posetio je i selo Krupac, koje po njemu, ima veliki potencijal za razvoj stočarstva. Radošević je naglasio da je ključ razvoja srpske poljoprivrede upravo u stočarstvu.

Govoreći o velikoj šansi za razvoj srpske poljoprivrede imajući u vidu otvaranje IPA fondova za poljoprivrednike u Srbiji koje će se po njemu desiti sredinom naredne godine, Radošević je kazao da je to šansa koju srpski poljoprivrednici ne smeju propustiti zbog čega je važno da se ova godina iskoristi kao neki vid pripreme.

“Iznos podsticaja je od 60 do 70 procenata. Široka je paleta mogućnosti. Konkretno za pirotski kraj, važan je sektor proizvodnje i prerade mesa, mleka, ali i ostali sektori poput domaće radinosti i mnogi drugi sektori. Važno je da budemo dobro informisani i dobro se pripremimo, a ova 2015. godine treba da bude na pametan način iskorišćena”, kazao je Radošević.

zeljko radosevic posetio krupac

 Prema njegovim rečima, ključ razvoja srpske poljoprivrede leži u stočarstvu.
“U kreiranju agrarnog budžeta za 2015. godinu mi smo jedino za oblast stočarstva izdvojili više sredstava i to u momentu kada smo globalno imali manje sredstava u agrarnom budžetu. Znamo da ključ razvoja srpske poljoprivrede leži u stočarstvu. Zbog toga smo kreirali nove mere, kao što je podsticajna mera za tov jaradi, u iznosu od 2.000 dinara po utovljenom jaretu koje je predato zvaničnoj klanici. Takođe, za tovne priplodne krave imamo novu meru od 25.000 dinara po tovnom grlu, jer smatramo da ovi prostori moraju da budu u što skorijem roku preplavljeni kvalitetnim priplodnim grlima i u ovčarstvu i govedarstvu. Zadržali smo iznos podsticaja iz prošle godine za sve ostale mere, uz napomenu da smo u govedarstvu, izvršili jedno pozitivno pomeranje, jer smo iznos podsticaja podigli sa 20.000 na 25.000 dinara”, kazao je Radošević i dodao da će stočari ove godine moći da računaju i na subvencije za poboljšanje rasnog sastava grla.

A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker