Obrazovanje

145 godina Gimnazije Pirot

Pod sloganom “A ja u to zainsta verujem” Gimnazija Pirot obeležava jubilej, 145. godina postojanja i rada. Timovi za obeležavanje jubileja pripremili su bogat i sadržajan program čija realizacije otpočinje sredinom marta. Najangažovaniji će biti aktiv profesora književnosti, aktiv profesora umetnosti,  aktiv profesora stranih jezika, školski tim za međunarodnu saradnju za bilingvalnu nastavu.  U toku obeležavanja 145. godišnjice Gimnazije, ove godine će biti obeležen i jubilej projekata međunarodne saradnje.

Direktorka Gimnazije Ivana Kostadinović istakla je da  je slogan “A ja u to zainsta verujem”, pod kojim se obeležava  jubilej, upečatljiv i snažan jer govori o ljubavi prema  Gimnaziji i veri u znanje, učenje, obrazovanje i vaspitanje. “Verujemo u snagu našeg učeničkog i radnog kolektiva, aktera nastavnog porcesa. Verujemo u roditelelje i porodice naših učenika, koji su zaista iskrena i snažna podrška na putu vaspitanja i oblikovanja mladih dečjih duša. Verujemo  i zbog svih nekadašnjih i sadašnjih učenika ove škole koji ime Gimnazije slave i pronose širom zemljei šire a ceo grad se njome ponosi” – istakla je direktorka, Ivana Kostadinović.

Program obeležavanja jubileja počinje 21. marta kada se u Gimnaziji održava književno veče  „Tvoje su reči najdragocenije“ i obeležava Međunarodni dan poezije. Svoje radove predstaviće učenici škole  u svečanoj Sali.

„Svet je pozornica“, naziv je aktivnosti odeljenja za scenske i audio-vizuelne umetnosti i nastup učenika Aleksandra Kamenovića, učenika koji je upisao Fakultet savremenih umetnosti, planiran je za 27. mart čime će ujedno biti obeležen i Dan pozorišta.

Gimpi fest  pod nazivom “Kad porastem, biću….” biće održan 5. Aprila u sali sokolane.Svetski dan knjige biće obeležen 23. aprila pod sloganom  „Budite neko pre nego što postanete nešto“ uz razgovor sa piscem u svečanoj sali škole.

Obeležavanje jubileja 20 godina projekata međunarodne saradnje  je planirano u maju, kada se održava veče poezije i muzike „Gde seješ ljubav, izraste veselje“.

Od maja do oktobra meseca  u čast jubileja planirane su brojne aktivnosti, priprema i izvođenje raznovrsnog i raznorodnog repertoara sa horom  i orkestrom, raspisivanje javnog poziva: okupljanje starih članova hora, učenika  Gimnazije sa idejom retrospektive ali i učešća na svečanoj akademiji, izrada kratkih filmova u kojima će učenici izvoditi kapitalna dela određenog kompozitora u cilju prikazivanja gimnazijskog perioda učenika ali i promocije škole,  izložbe učeničkih radova, nagradni temati  u skladu sa sloganom jubileja,  Priprema izložbe i dokumentarnog filma o ženama koje su bile učenice i profesorke  Gimnazije, koje su tu učile, nadahnjivale se i uspevale da, u vremenu kada to nije bilo uobičajeno, u svetu nauke, umetnosti ili u nekoj drugoj delatnosti postanu priznate. Tokom obeležavanja jubileja održaće se i brojne sportske aktivnosti učenika i profesora u sali sokolane i na Omladinskom stadionu. U junu je planirana priredba „Mladosti, ime ti je ljubav“ a septembra  likovni i literarni konkurs, kvizovi znanja; predavanja iz fizike i dr.prirodnih nauka.

Krajem septembra i početkom oktobra biće objavljena  publikacija o nekadašnjim profesorima pirotske Gimnazije i promocija publikacije

Svečana akademija u Domu kulture, povodom jubileja, 145 godina Gimanzije biće održana 23. oktobra.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker