Sport

Lužnički megdan-suroviji nego ikada

Za vikend je održana jedina zimska avanturistička trka u našoj zemlji.Na području Vlasine i opštine Babušnica, po grebenskim masivima Gramade, Rudine i Crnog vrha realizovana je trka na turno skijama po ruti dugoj oko 45 km u organizaciji Saveza extremnih sportova Srbije i Turističke organizacije Babušnice.

luznicki megdan_4

Jedinstvena i nesvakidašnja po svim svojim karakteristikama. Ove godine u krajnje surovim uslovima, bukvalno na granici da bi se uopšte održala.luznicki megdan_2
Jako slaba vidljivost, nov sneg, vandredne situacije u tim predelima veče pred trku (u planinama gomila oborenih stabala po putevima, u podnožju poplave, odroni..). Nestanak struje i dometa svih mobilnih mreža, neprohodnost.
Ipak ništa to nije uticalo na realizaciju manifestacije. Nekoliko timova je u poslednjih 24h otkazalo učešće ali to nije uticalo na raspoloženje. Uz pomoć agregata, rešenosti, odabirom boljih putnih pravaca i snalažljivosti u zimskim uslovima svi su nekako stigli na Vlasinsko jezero odakle je trka krenula po planu u subotu u 5:45. Pet timova iz Crne gore i Srbije, svi vrlo iskusni i sa vrhunskom opremom.
Sportisti koji su spremni na sve u zimskim uslovima. Sneg, led, vetar, nepoznati putevi, silazak niz stene ili kroz jamu, noćenje pod zvezdama, ne predstavljaju problem ovim ljudima. Orjentirci, alpinisti, maratonci, skijaši, planinari, speleolozi, pripadnici specijalnih jedinica i gorske službe spasavanja. Mala ali odabrana grupa sportista koja voli pravi izazov i netaknutu prirodu. Elitna trka čiji cilj nije masovnost već kvalitet i pomeranje granica.

luznicki megdan_1
Prvi dan je samo jedan tim odustao (Visokogorci CG) I to zbog tehničkih razloga, dok su svi na 25 km podigli bivake I šatore na 1.450mnv podno vrha Rudina uz sam granični kamen sa Bugarskom. Samo je jedna ekipa napravila bivak (Panonski letači) dok su ostali spavali u šatorima. Već se prvi dan videlo da svi jako teško napreduju i da se uglavnom drže u grupi. Iz tog razloga organizator je odlučio da odmah krati rute i “prepakuje” kontrolne tačke.Sve je išlo u hodu. Prvi su na punkt i bivak lokaciju stigli timovi iz Wild Serbia-e, Medijana – padobranci i Ognjeni vukovi.
Iako su svi mislili da ne može biti gore, drugi dan je bila još manja vidljivost. Sa rampe su svi timovi krenuli zajedno ali se oko 14h dešava zanimljivo razdvajanje. Tri momka iz tri različita tima se ne planski odvajaju od ostatka grupe, dok ostatak (njih 5) misli da su oni otišli u pogrešnom pravcu.Ispostavlja se da vodeća trojka ide pravim putem, sa jednom kartom I bez ijedne stvari za bivak. Cilj je samo jedan – finiš u selu Preseka u podnožju Crnog vrha. Svi timovi ulaze u mrak i kreće komunikacija sa organizatorima, u pojedinim trenutcima ne vide jedni druge kakva je magla.

luznicki megdan_3
Druga grupica se gubi na karti I odlazi u suprotnom smeru gde donose iskusnu odluku da dižu bivak I ne idu dalje. Trojka gura dobro, non stop uz kompas i maksimalan fokus ali vrlo sporo jel je sneg loš. Da bi na kraju u 23h prošli liniju cilja. Nenad Mitrović (Ognjeni vukovi), Željko Dulić (Panonski letači) I Slobodan Vulić (Medijana/padobranci) su pobednici Lužničkog megdana 2015. Zanimljivo, nismo imali timski finiš ove godine, sticajem okolnosti, jedino se tim Wild Serbia-e nije razdvojio u toku trke.

Posebna zahvalnost sponzorima i prijateljima manifestacije, koji su prepoznali potencijal ovako atraktivne i nesvakidašnje trke. Bez njihove podrške ova trka ne bi mogla da se realizuje. Turistička organizacija opštine Babušnica, Vlasinski vrtovi, Predeo izuzetnih odlika Vlasina, planinarsko društvo Železničar iz Niša, Granična policija, Garmin I Infotim, Sport depot, Red bull I svim drugarima volonterima bez kojih ova trka ne bi uspela!

Po rečima direktora Turističke organizacije Babušnice Milana Stamenkovića, reč je o zaista neverovatnoj trci koja je ova godine bila surovija nego ikada.

-Uslovi su zaista bili neverovatni, ali je trka ipak uspešno održana i sve čestitke najboljima-kazao je Stamenković Pirotskim vestima.

 

Fotografije Turistička organizacija Babušnice

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker