Reportaža

Rusi pokrenuli glamping turizam na Vlaškoj planini. Pogled od milion dolara, uz nulti karbonski otisak!

Porodica Rusa, koja se doselila u Pirot, u zaseoku Selište,  dimitrovgradskog sela Trnski Odorovci, napravila je jedinstveni turistički kompleks “Rosehip camp”. Ovaj kompleks se sastoji od nekoliko luksuzno opremljenih šatora u potpunoj divljini, a opet sa svim što je neophodno za uživanje u neverovatnim prizorima Greben i Vlaške planine. Osim izuzetno dobro opremljenih šatora, kompleks sadrži i moderno opremljene toalete, čak i bioskop na otvorenom, a ova lokacija idealna je za posmatranje Mlečnog puta tokom noći. Čitav kompleks, kako je za PV kazao njegov osnivač Aleksej Esterev, sagrađen je uz poštovanje principa nultog karbonskog otiska, odnosno nultog zagađenja iliti uticaja na prirodu, pa turisti iz celog sveta mogu da uživaju u neverovatnoj prirodi, odmaraju se, i da pritom budu svesni i srećni jer njihov boravak u netaknutoj prirodi nema apsolutno nikakav negativan uticaj na okolinu, što nikako nije slučaj sa ostalim vidovima konvencionalnog turizma, naprotiv. 

Idejni tvorac ovog projekta, Aleksej Esterev kaže da su dugo sa porodicom, suprugom Mašom i dvoje male dece, razmišljali gde će se u Srbiji baviti ovim vidom turizma, ali kada je video Staru planinu i Vlašku planinu, više dileme nije imao.

 

-Obišli smo sve nacionalne parkove u Srbiji i Stara planina i okolne planine su mi bile najpogodnije. Nalazimo se na Vlaškoj planini okruženi neverovatnom prirodom. Tražili smo mesto u Srbiji gde je mnogo lepa priroda a gde ima prostora za turistički razvoj-kaže Aleksej i dodaje da mu je osnovni cilj da njegov boravak na planini i boravak turista, ima nulti karbonski otisak.

-Strujom se snabdevamo pomoću solarnih panela, koristimo samo  potpuno biorazgradive deterdžente, šampone i hemiju, i takođe, uopšte nismo koristili beton prilikom radova, nema ni jednog centimetra betona, nema velikih konstrukcija, sve što se radi je od drveta i rizle. To je za nas bitno jer kad se ovaj projekat završi nekada, sve će biti isto kao i pre projekta-kaže Aleksej i dodaje da je time zadovoljen i princip koji je sve aktuelniji u svetu, a to je da odmor posetilaca koji borave ovde, nema apsolutno nikakvog uticaja na prirodnu okolinu.

DCIM102MEDIADJI_0936.JPG
Aleksejeva supruga Maša Rastalovska kaže da je posebnu pažnju vodila o izboru predmeta koji će se nalaziti u šatorima.
-Imamo predmete koje smo doneli iz Uzbekistana pa sve do Maroka. Trenutno imamo turiste iz Rusije koji su oduševljeni i kažu da imaju osećaj kao da se nalaze na ostrvu, okruženi impozantnim stenama i netaknutom prirodom-kaže Maša.
Kristina Spiridonova, Ruskinja koja se preselila i živi u Novom Sadu, kaže da je prvi put u ovom delu Srbije a došla je nakon što je videla neverovatne predele Vlaških planina.
-Prvi put smo ovde i ceo ovaj kraj je prevazišao naša očekivanja i ono što smo videli na instagramu. Došli smo nakon što su nas oduševile fotografije ovog predela, ali kada smo došli, ostali smo bez teksta. Lepota ovog kraja je vanvremenska, a boravak ovde je nezaboravno iskustvo. Okruženi ste netaknutom prirodom i divljinom, a opet ovde imate sve uslove, čak i internet-kaže Kristina za PV.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker