Lokalna samouprava

Dodeljene subvencije za samozapošljavanje. Godišnje u Srbiji preko 4.000 ljudi pokrene sopstveni biznis uz ovaj vid subvencija

Danas su u Svečanoj sali Grada uručeni ugovori o samozapošljavanju za 32 novootvorenih biznisa. Ugovore su podelili gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktor NSZ Zoran Martinović.

Nenad Petrović, predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje grada Pirota zahvalio se Zoranu Martinoviću, direktoru NSZ na poseti Pirotu.

-Sa ovom institucijom imamo uspešnu saradnju nekoliko godina. Ova mera je veoma popularna kod građana Pirota, stiglo je 53 prijava, a doneta je odluka da se odobre 32 subvencije za pokretanje sopstvenog biznisa. Čak dve trećine subvencija odobreno je pripadnicama lepšeg pola, što je značajan podatak jer nam je namera da ojačamo ženski biznis i podržimo preduzetničke ideje žena-kazao je Petrović.

 

Vasić: U poslednjih osam godina neku od subvencija dobile 932 osobe

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je Grad Pirot ove godine izdvojio osam miliona dinara za stručne prakse.

-Ukupno je 29 osoba angažovano na taj način, za javne radove smo izdvojili pet miliona dinara, 45 osoba je angažovano, 15 osoba je uključeno u program obuka na radnom mestu u šest kompanija. Za subvencije za samozapošljavanje izvdvojeno je 9.9 milona dinara, dodeljene su 32 subvencije. Imamo veoma dobru saradnju sa NSZ od 2015. godine. Za poslednjih osam godina kada uračunamo sve ove mere, izdvojeno je 180.514 miliona dinara, a 993 osoba je dobilo neku vrstu subvencija. To su ozbiljne brojke koje svedoče da Grad Pirot ulaže ozbiljne napore da se pomogne ljudima koji žele da nađu načina da se samozaposle-kazao je Vasić.

Martinović: U Srbiji svake godine preko 4.000 osoba dobije subvencije za samozapošljavanje

Direktor Nacionalne službe za samozapošljavanje Zoran Martinović podsetio je da je Grad Pirot dobitnik značajnog priznanja NSZ za doprinos razvoju lokalne politike zapošljavanja.

-Izdvajanja su velika, dobri su efekti. Uloga lokalnih samouprava je velika kada je o ovoj problematici reč. Interesovanje za programe samozapošljavanja je veliko na nivou cele Srbije. Mi smo ove godine planirali da uključimo 4.000 osoba u program samozapošljavanja. Već smo vrlo blizu da ispunimo tu kvotu, možda je i premašimo. Svake godine mi pretvorimo oko 4.000 nezaposlanih osoba u preduzetnike, privrednike, osnivače privrednih subjekata, tako da je to dokaz koliko je veliki značaj ovog programa-kazao je Martinović uz konstataciju da preko 70 posto novoosnovanih biznisa nastavi uspešno da posluje, što je vrlo dobar podatak.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker