Gradska hronika

Za izazivanje požara kazne i do milion dinara!

Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima. Takođe, podsećamo da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima,saopštila je pirotska policija.

Od početka godine u pirotskom kraju 186 požara, 108 na otvorenom

Od početka godine, na području za koje je nadležno Odeljenje za vanredne situacije u Pirotu, evidentirano je ukupno 186 požara, od kojih 108 na otvorenom, dok su u istom periodu prethodne godine evidentirana ukupno 382 požara, od kojih 280 na otvorenom.

Podsećamo da je, ukoliko dođe do požara, potrebno što pre obavestiti vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193.
Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom se zabranjuje loženje vatre u šumi i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, za fizička lica predviđene kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.
Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker