Biseri Stare planineKultura

Stara planina-večita inspiracija za fotografe

Petnaest fotografa iz Pirota i Dimitrovgrada, tačnije iz foto klubova “Fokus” iz Pirota i Foto kluba Caribrod iz Dimitrovgrada ovog vikenda, u okviru projekta Udruženja građana “Osveženje” iz Pirota učestvovalo je na foto-safariju na Staroj planini._DSF7652_resize

Fotografi su u subotu i nedelju, uprkos ne baš idealnim uslovima za fotografisanje na Staroj planini, obišli dimitrovgradski i pirotski deo Stare planine. Posebnu pažnju fotografa privukla je stara crkva u okolini sela Senokos, koja je potpuno propala, ali se i pored toga meštani ovog kraja okupljaju u crvki i vrše crkvene obrede iako ova crkva praktično bez krova. Fotografi su obišli i vodopad Skok, nekoliko kilometara uzvodno od sela Senokos.

U pirotskom delu Stare planine fotogarafe je posebno oduševila Pećinska crkva u Rsovcima, koja je poslednjih godina postala posebno popularna zbog činjenice da su izgrađene stepenice, igralište za decu, izgrađena česma zbog čega je ova crkva postala još interesantnija turistima.

_DSF7768_resize

Po rečima predsednika Foto-kluba “Caribrod” iz Dimitrovgrada Ive Pejčeva, utisci fotografa sa safarija su izvanredni.

-Foto safari je uspešno sproveden i zasigurno potvrđuje dve stvari. Da postoje izuzetni odnosi saradnje izmedju klubova i da Stara planina u tom predelu obiluje potencijalnim turistikim  mestima koja čekaju da budu fotografski ovekovečena-kaže Pejčev.

Pejčev je dodao da se nada da ce se ovakav foto safari ponoviti ubrzo, jer je vreme od jednog vikenda prekratko da bi se sve adekvatno obuhvatilo.

DSCF5584_resize

Fotografije nastale na ovom foto-safariju biće ustupljene turističkim organizacijama Pirota i Dimitrovgrada.

Reč je o projektu finansiranom od strane Ministarstva omladine i sporta.

_DSF7740_resize

 

Udruženje “Osveženje” ovog vikenda je osim foto-safaija, organizovalo, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i tamošnjom Kancelarijom za mlade, koncert “Rock in park” na kome su se u Sportskom centru “Park” u Dimitrovgradu predstavili poznati pirotski i dimitrovgradski bendovi. Nastupili su bendovi “Eastern gate”, “Imagination theory” i “Družina Koto Vombata”

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker