Sport

DŽUDISTI „OSVOJILI“ NOVE POJASEVE

Pedeset i jedan džudista kluba „Ipon 010“ položio je ispit i dobio viši stepen učeničkog pojasa. Polaganju koje je održano u subotu 24.12.2022. godine u Sokolani prisustvovali su i roditelji.

Kandidate za nove učeničke pojaseve ocenjivao je žiri u sastavu: Vlada Penkov, majstor džudoa 4. dan, sudija i predsednik Džudo kluba „Šogun“ iz Niša, Danilo Drašković, majstor džudoa i trener i Marko Cenić, trener. Najveći broj mladih džudista polagao je za belo-žuti i žuti pojas, a stariji i iskusniji džudisti „osvojili“ su narandžaste i zelene i jedan kandidat plavi pojas.
“Polaganje je odlično proteklo jer su deca pokazala zavidno znanje, kako tehnika, tako i teorijskog dela. Za žuti pojas (šesti kju) deca su morala da znaju tehnike padova, kojih u džudou ima četiri, tehnike bacanja i tehnike držanja. Kod viših zvanja odnosno pojaseva potrebno je znati mnogo složenije tehnike, gušenja, poluge, kao i teoriju džudoa. Kandidati su vredno vežbali, učili i trenirali, tako da je bilo pravo zadovoljstvo posmatrati ispite i demonstraciju veština”, utisci su Danila Draškovića, trenera Džudo kluba “Ipon 010”.
“Za nas je ova godina bila izuzetno uspešna jer se broj članova povećao, a takmičari su osvojili pet puta više medalja u odnosu na 2021. godinu. Izrasli smo u ozbiljan klub i postali jedan od najuspešnijih pirotskih sportskih kolektiva. To je rezultat dobrog rada sa decom, ali i popularnostui džudoa kao olimpijskog i sporta koji je UNICEF preporučio kao najbolji sport za decu i mlade. Naši džudisti osvojili su u ovoj godini 106 medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a klub je na rang listi Džudo saveza Srbije napredovao za 30 mesta. Uspeh gledan kroz statističke podatke je sjajan, možda je mogao da bude i bolji, ali naš prioritet u ovoj godini bio je jačanje kluba i masovnost, a nije ni bilo dovoljno para za odlazak na sva takmičenja“, reakao je trener Drašković, sumirajući ovogodišnje rezultate.
“Sa treninzima počinjemo odmah. Pauze nema jer najstarije krajem januara očekuju kvalifikacije i Prvenstvo Države za kadete. U januaru će Pirot biti domaćin džudo kampa, uz učešće džudista iz Sofije, Niša, Aleksinca. Pripremamo se i za Božićnu školu i pozivamo svu decu da nam se priključe. Roditeljima poručujem da provere zašto je UNICEF preporučio džudo kao najbolji sport za mlade. Veliku zahvalnost za podršku, bez koje ne bi ni bilo rezultata, dugujemo gradskoj upravi Pirota, Sportskom centru i Gimnaziji, u čijoj sali deca svakodnevno vredno treniraju. Očekujem još bolje rezultate u 2023. godini i očekujem da Grad izdvoji novac za kupovinu makar jednog džudo borilišta.”, zaključio je Danilo Drašković, trener džudo kluba “Ipon 010”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker