Kultura

100 godina od elektrifikacije Pirota

Istorijski arhiv u Pirotu u okviru Pirotskog kulturnog leta obeležava značajan jubilej 100 godina od elektrifikacije Pirota. Tim povodom u Galeriji Čedomir Krstić biće otvorena istoimena Izložba autorki MIlene Milenković i Ivane Tasić.  Otvaranje izložbe je u utorak 9. avgusta u 20 sati .

Jedna od autorki izložbe Ivana Tasić kaže da je elektrifikacija varoši kao civilizacijska tekovina i iskorak u budućnost nailazila je na brojne prepreke. Pored finansija postojao je i otpor samih građana prema inovacijama i svakoj vrsti promena. Međutim, električna energija se dokazala kao izum bez kojeg razvoj u dvadesetom veku neće biti moguć. Ključni iskorak u tom periodu za Pirot bio je osnivanje Pirotskog industrijskog i električnog društva 1920. godine čiji su akcionari i osnvači bili bogatiji Piroćanci. Prvi zadatak je bio izgradnja elektrane iz koje bi se varoš snabdevala strujom. Krajem 1921. odlučeno je da se izgradi termoelektrana na desnoj obali Nišave, na mestu današnje Elektrodistribucije. Ovaj zanimljiv tip elektrane je struju proizvodio pomoću motora koje su pokretale peći – generatori na čvrsto gorivo. Elektrana je svečano puštena u rad na leto 1922. godine a prvi kilovati električne energije potekli su ka domovima imućnijih varošana i ulčnoj rasveti 12. avgusta 1922. godine.

Pirotska električna centrala bila je skromnih kapaciteta i mogla je samo delimično da zadovolji potrebe varoši. Tu se postavlja pitanje o gradnji hidroelektrane na Nišavi koja bi pojačala energetski potencijal. Projekat gradnje hidroelektrane kod sela Staničenje je urađen 1927. ali je cena bila astronomska pa je projekat ostao da čeka neka bolja vremena.

Skup i zahtevan poduhvat je realizovan  na reci Temštici 1939. godine puštanjem u rad HE „Temac“ 1940. godine, Pirot je dobio stabilan i jak izvor električne energije, kaže arhivista i autor izložbe Ivana Tasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker