Gradska hronika

100 godina od elektrifikacije Pirota – Od otpora do preke potrebe

Istorijski arhiv u Pirotu u okviru Pirotskog  leta obeležava značajan jubilej 100 godina od elektrifikacije Pirota. Tim povodom u Galeriji Čedomir Krstić biće otvorena istoimena Izložba autorki MIlene Milenković i Ivane Tasić.  Otvaranje izložbe je u utorak 9. avgusta u 20 sati.

Davor Lazarević, direktor Istorijskog arhiva u Pirotu kaže da je prva termoelektrana počela da radi sredinom 1922. godine a 12. avgusta pre tačno 100 godina u Pirotu je zasijala prva električna sijalica, uvedeno ulično osvetljenje i nekoliko imućnijih Piroćanaca dobilo je struju u svoje domove.

Posle prvog svetskog rata, kada se varoš okretala modernim tokovima, zahvaljujući preduzimljivim Piroćancima koji su udružili sredstva i znanje, Pirot je sa zakašnjenjem u odnosu na ostatak države dobio električnu energiju.  Snabdevanje varoši strujom bio je prvi zadatak  Pirotskog industrijskog i električnog društvaa čiji su akcionari i osnvači bili bogatiji Piroćanci.

Krajem 1921. odlučeno je da se izgradi termoelektrana na desnoj obali Nišave, na mestu današnje Elektrodistribucije. Ovo je  zanimljiv tip elektrane koja  je koristila  čvrsto gorivo za pokretanje i paru kao emergent koji je omogućavao rad turbina.  Ona je napajala varoš električnom energijom sve do izgradnje HE Temac 1940. godine kada je Pirot je dobio stabilan i jak izvor električne energije, kaže direktor Istorijskog arhiva Pirot,  Davor Lazarević.

 

Exif_JPEG_420

Izgradnja HE se dugo odlagala, postoje dokumenti iz 1904. i 1905. godine o ideji da se na Nišavi podigne hidrocentrala ali kako nije bilo dovoljno sredstava od te ideje se odustalo. Lazarević kaže da nije postojala ni volja među građanima jer je  velika većina smatrala da struja nije potrebna i da sa elektrifikacijom može da se sačeka. Kada je struja konačno stigla do krajnjih korisnika nastali su novi problem jer je kilovat struje bio prilično skup, što je izazivalo štrajkove potrošača, naročito tridesetih godina prošlog veka u vreme velike ekonomske krize kada mnogi ljudi u Pirotu nisu bili u stanju da plaćaju struju.

Značaj elektrifikacije se upravo vidi u tom period kada ujedno počinje industrijalizacija grada i pokretanje rada fabrike Tigar.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker