Zdravlje

10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja

Svetski dan mentalnog zdravlja predstavlja najvažniju godišnju globalnu kampanju namenjenu podizanju svesti o značaju mentalnog zdravlja. Obeležava se na svim kontinentima i u gotovo svim zemljama kroz lokalne, regionalne i nacionalne događaje i programe. Ove godine se obeležava pod sloganom „Neka mentalno zdravlje i dobrobit postanu prioritet za sve“ i pruža priliku da se svi pokrenu radi zaštite i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Svetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar  obeležava se u cilju promocije mentalnog  zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja i bolesti i sastavni je deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2015. godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz primenu mera prevencije i terapiju, kao i promociju mentalnog zdravlja.

Pandemija COVID-19 je uticala i nastavlja da utiče na mentalno zdravlje kako pojedinaca, tako i stanovništva svih starosnih struktura. Mnogi aspekti mentalnog zdravlja su dovedeni u pitanje, s obzirom da se procenjuje da je pre pandemije COVID-19 svaka osma osoba u svetu živela sa mentalnim poremećajem.

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta. Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, ove godine je prilika da se skrene pažnja na značaj zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, s obzirom da je pandemija COVID-19, koja je pogodila milione ljudi širom sveta, ostavila dugoročne posledice po mentalno zdravlje .

U Republici Srbiji Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima (0800 309 309) je besplatna I dostupna non-stop od 00 do 24 časa sa svih mobilnih i fiksnih mreža. Zavod za javno zdravlje Pirot priključio se obeležavanju Svetskog dana mentalnog zdravlja podelom zdravstveno vaspitnog materijala na svom štandu u okviru ustanove.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker