Pirot - Mali Jerusalim

Устоличен епископ нишки – Арсеније

Данас је у Нишу, у Саборном храму, патријарх српски Иринеј служио је литургију и том приликом увео преосвећеног Арсенија (Главчића) у трон епископа нишких. Свечаности су присуствовали градоначелник Ниша Дарко Булатовић као и Никола Селаковић, у својству изасланика председника Србије. 

Овој свечаности присуствовали су и представници цркава из околних земаља, Римокатоличке цркве, као и представници Војске Србије и представници пиротског свештенства.

У приступној беседи устоличени Епископ нишки Арсеније је захвалио Патријарху Иринеју и свим Архијерејима наше Цркве на указаном поверењу кад му је у архипастирско старање дао Епархију нишку, затим Епископу рашко-призренском Теодосију за његово администрирање овом Епархијом, као и Архиепископији београдско-карловачкој у којој је службовао као викарни епископ Патријарха Иринеја.

Епископ Арсеније (Главчић)

 

У име Римокатоличке Цркве данашњем торжественом сабрању присуствовали  су Надбискуп Лучијано Суријани, апостолски нунције у Београду, монсињор Станислав Хочевар, Метрополит београдски, фра Леополд Рохнес, генерални викар и катедрални жупник београдски.

Устоличењу су присуствовали: генерални секретар Председника Србије г. Никола Селаковић; г. Марко Николић, саветник  директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевића; амбасадор Републике Грчке г. Илијас Илијадис; архимандрит Доситеј, игуман манастира Гргетега са проф. достославне Карловачке богословије протојерејем Јованом Милановићем, и као и многобројне личности из јавног и културног живота Ниша и околине.

Представници градских и локалних власти са градоначелником града Ниша г. Дарком Булатовићем, као и представници Војске Србије пуковник Владета Балтић, Начелник штаба Команде Копнене војске и пуковник Предраг Грбић, Командант 3. бр КоВ, такође су присуствовали данашњој торжественој Литургији и величанственом сабрању.

Саборни храм је данас био испуњен благоверним народом који је стигао из појединих парохија Епархије нишке и из других епархија, као и из Архиепископије београдско-карловачке праћен свештенством из Спомен-храма Светог Саве, храма Сабора српских светитеља на Карабурми и из неколико београдских храмова.

Из манастирā Нишке епархије својим присуством су увеличали данашње устоличење Владике нишког Арсенија: протосинђел Серафим (манастир Дивљана), високопреподобна игуманија манастира Ђуниса мати Марија, јеромонах Емилијан из манастира Јашуња, високопреподобни архимандрити: Серафим (манастир Суково), Рафаило (манастир Височка Ржана), Дионисије са мати Меланијом (манастир Липовац); протосинђели:  Дамаскин (манастир Светог Романа), Јован (манастир Матејевац), Мардарије (манастир Поганово), игуманије мати Арсенија из манастира Сићева и Ефросинија из Темске.

Извор: Званични сајт СПЦ

текст Зорица Зец

 

фото –  ђакон Драган Танасијевић

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker