Zdravlje

ZZJZ: Nizak odziv žena na obavezan skrining raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara po četrnaesti put. Slogan “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” ima za cilj da apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara. Prema podacima pirotskog ZZJZ  u Pirotu se nezadovoljavajući broj žena odazvao na poziv za obavezan skrining na rak grlića materice. Sa područja opštine Pirot u 2019. pozvano je na pregled 6465 žena životne dobi od 25 do 64 godine, a planirano je da se pregleda 2500 žena. Pozivu se odazvalo 2416,što je još uvek nizak odziv u odnosu na broj pozvanih žena. 

Konstantovan je nešto slabiji odziv u mađim generacijama u okviru organizivanog skrininga zato što se PAP test radi kod trudnica pri prvom pregledu. Takođe, među njima su i porodilje i studentkinje van Pirota. Od 2416 PAP testova, 2320 žena je sa negativnim tj. dobrim nalazom, a kod 36 žena je pozitivan nalaz. Dopunske dijagnostičke procedure sprovedene su kod 49 žena i kod 15 žena su dokazane prekancerozne promene, a kod tri žene rak grlića.

Kako smanjiti rizik od nastanka raka grlića materice?

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv himanog papiloma virusa, ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće  vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važo je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi – javljaju iz Zavoda za javno zdravlje Pirot.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker