Kultura

Film o posledicama bombardovanja 1999. ,,Eksperiment naživo”, “Slobodne produkcije” iz Pirota prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci

Sinoć je u velikoj dvorani Jugoslovenske kinoteke u Beogradu prikazan dugometražni dokumentarni film ,,Slobodne produkcije” iz Pirota  ,,Eksperiment naživo” o posledicama bombardovanja 1999. po zdravlje ljudi i životnu sredinu Srbije. Projekcija u Jugoslovneskoj kinoteci bila je  i omaž članovima produkcione ekipe koji su u međuvremenu preminuli,  Aleksandri Stanković Nešić, scenaristi,  prof. Andriji Dimitrijeviću, reditelju  i  Ivici Ivanov, glavnom snimatelju.

U okviru međunarodne smotre filmova o posledicama NATO agresije, prikazan je veliki broj dokumentarnih ostvarenja iz Evrope i Srbije. Iako je film “Eksperiment naživo” urađen u periodu 2017-2018. i dalje izaziva pažnju javnosti jer se zasniva na svedočenju više od 40 naučnika, kao i brojnih svedoka, žrtava i članova njihovih porodica.
Projekciji filma su prisustvovale i porodice preminulog reditelja filma, profesora Andrije Dimitrijevića i scenariste, Aleksandre Stanković Nešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker