Kultura

Dušica Milanović Marika: Ljubav uvek pobeđuje

Sinoć je u prepunoj čitaonici Narodne biblioteke promovisan roman “Dukat i divlji pelin”, autorke Dušice Marike Milanović. Po ovoj knjizi rađen je i scenario za drugi deo Zone Zamfirove, čija je pretpremijera održana odmah nakon promocije knjige u bioskopu Doma kulture.

Bojana Mitić i Dušica Marika Milanović

Autorku je predstavila diplomirani filolog iz Narodne biblioteke Bojana Mitić. Po njenim rečima, interesantno je da je autorka objavljivala romane i pod pseudonimom Stevana Sremac, između ostalih i roman “Zona Zamfirova – šta je bilo posle”. 

-Dušica Milanović Marika rođena je u Sokobanji, školovala se između ostalog i u Pirotu, a u Beogradu završava Filološki fakultet-kazala je Mitićeva. 

Autorka Milanović kazala je novinarima da je knjiga “Dukat i divlji pelin” zapravo dopunjeno izdanje njenog romana “Zona Zamfirova – šta je bilo posle”, koja je u neku ruku nastavak Sremčevog romana “Zona Zamfirova”.

-Pošto je nastavak, nastavlja se tamo gde je Sremac stao, posle svadbe. Ljubomora je motiv koji je prisutan u filmu, možda čak i kao centralni motiv. Bez obzira na protok vremena, čak i u odnosu na podneblje, neke vrednosti su neprolazne, a ljubav je jedna večna kategorija, ljubav uvek pobeđuje. Tako je i u ovoj knjizi, knjiga je puna optimizma, dobre energije i ja se nadam da će i film istu tu energiju preneti i na gledaoce. Samim tim što je doživela nekoliko izdanja, a sada i ekranizaciju, ona pokazuje da dobro komunicira sa čitaocima-kazala je Milanovićeva.

 

Slične vesti

169 Comments

  1. Lepo,lepo. Moramo da negujemo nasu istoriju, kulturu i traiciju. Mladje generacije moraju da nauce odakle im poticu koreni i da nastave sa negovanjem tradicije.

  2. Glumci su odlični, a priča predivna, jer ima puno naših običaja koji su zaboravljeni, a kroz ovakve filmove se pruža mogućnost da ih se setimo. Svakako jedan vid očuvanja naše tradicije.

  3. Znači Zone zamfirsko ćemo čitati u pet nastacaka, ništa ne mogu da smisle novo pa se nastavljaju na Stevana Sremca.Naučnici, spisatelji skoro svi.

  4. Duh davnih vremena dočarali su nam kako autorka knjige tako i glumica u filmskom ostvarenju nastavka Zone. Pred ovim ljudima je perspektivna karijera jer su pokazali svoje vrhunsko umeće.

  5. jEDVA CEKAM PREMIJERU… FILMOVI KOJI PRIKAZUJU NASU BOGATU ISTORIJU I KULTURU DRZE ME BUDNIM CELU NOC. NASI GLUMCI SU TALENTOVANI I VEOMA DOBRO NA NAS GLEDAOCE PRENOSE DESAVANJA IZ NASE PROSLOSTI.

  6. Ljubav predstavlja neiscrpan izvor inspiracije i to je nesto sto je pozeljno da se u ovom surovom vremenu prepunom nasilja i grubosti promovise sto je vise moguce. Dosta nam je mracnih, teskih tema, potrebna nam je svetlost, nada i optimizam za bolje sutra.

  7. Jedva cekam da pogledam nastavak, jedan od retkih filmova u poslednje vreme koji cuva secanje na nasu tradiciju i na to kako se nekada zivelo i radilo.

  8. Srbi vole svoju prošlost, hrane se njome i sanjaju ta vremena, vole pesmu, igru, ljubav, čaršiju, mršnju i zaplete, stara vremena kao u Zone 2.

  9. Kada mnogi nisu ni imali drzavu , Srbija je imala ovakve lepe ljubavne price… dok su drugi ratovali i otimali zemlju starosedeocima srpski narod je umeo da voli… nastavite sa ovakvim ostvarenjima … Narod koji ne ume da voli sebe , ne voli ni druge… Daj da jos po nesto Svet nauci od nas.

  10. Zone Zamfirova je veliki projekat .Ivana i Miško Mitić su scenaristi bez premca. Oživljavaju jug Srbije i prikazuje nasu tradiciju u vreme kad je od svih zaboravljena .

  11. Prelepo je videti da se ponovo snima filmove ovakvog tipa, gde Srbija predstavlja svoje lepe tradicije i obicaje. Sve pohvale i puno uspeha u daljem radu!

  12. Sve pohvale za snimanje ovakvih filmova koji prikazuju srpsku prošlost, kulturu i tradiciju. Glumci su fenomenalni.Treba snimati još ovakvih filmova.

  13. Odlična glumačka ekipa. Divno je videti da se ceni naša tradicija, i to treba pokazati našoj deci. Verujem da je film odličan po onom što sam videla

  14. Lepo je sto je snimljen nastavak. Kroz ovaj film mozemo nauciti dosta tradicionalnih stvari, i videti kako se razvija ljubav izmedju dvoje mladih ljudi. Jedva cekam da pogledam premijeru.

  15. Svi smo voleli prvi deo, i veoma smo se obradovali kad smo culi da ce se snimati nastavak. Ljubavna prica je nesto sto svi volimo, a ovde je pored toga i tradicija svih nas prikazana.

  16. Divna ljubavna priča. Prikazuje socijalne razlike koje su i tada bile izražene i prepreka za ostvarenje ljubavi dvoje mladih. Ljubav uvek pobeđuje.

  17. Ovaj film prikazuje prave vrednosti nase zemlje,srpsku tradiciju i kulturu,ljubavnu snagu jednog para kao i prelepe pejzaze J.Srbije. Presrecna sam sto prvi deo price konacno dobija svoj nastavak!

  18. Bitne su nam i ovakve knjige i filmovi. Da pokažu deci koje su prave vrednosti, šta smo bili i od koga potičemo. Sve pohvale i iskreno se nadam da će se i u budućnosti pojavljivati slične stvari, jer ovo je nešto što treba da postane praksa.

  19. Prvi deo je doziveo veliki uspeh i jos uvek se pamti. Svako repriziranje na televizijskim ekranima porodicu okupi i nasmeje do suza. Nadam se da ce i drugi deo dostici ovakvu gledanos. Tama je divna. Ljubav nas uvek pokrece i ako nas zivot cesto demantuje. Nadam se da su Zone i Mane prevazisli sve prepreke i da je njihova ljubav pobedila.

  20. Film pokazuje vrednosti, kulturu, običaje , tradiciju ,…koju ima Srbija pa samim tim glumci su prikazali i kako se ljubav nekada pa i sada čuva!

  21. Ljubav uvek pobedjuje, to je tacno, a narocito ako je inspiracija za umetnike koji stvaraju, pisu, slikaju onda za rezultat uvek imamo odlicna dela.

  22. Sama prica filma me izuzetno privlaci jer govori o nasem narodu, kako se ranije zivelo, o nasim obicajima i nasoj tradiciji. Verujem da ce ova talentovana glumacka ekipa uspeti da nas svojom glumom vrati u proslost-bar dok gledamo film. Sa nestrpljenjem iscekujem da pogledam film !

  23. Ocenu dela ove književnice i samog filma daće najbolji kritičari,a to su gledaoci. Ako oni prihvate svuda kako su prihvatili u Vranju, onda je sigurno da je ovo delo pun pogodak autorke.

  24. Prvi deo je odličan i bilo je to puno pozitivne energije! Verujem da će i drugi deo filma doneti pozitivne energije za narednih nekoliko godina!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker