Gradska hronika

Zvanično, 12.684 predmeta za ozakonjenje nelegalno sagrađenih objekata

Postupak legalizacije, odnosno ozakonjenja nelegalno sagrađenih objekata, pokrenut je još 2003. godine. Bilo je više akcija prijavljivanja nelegalizovanih građevinskih objekata, a donošenjem novog Zakona o ozakonjenju Odeljenje za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo počelo je popisivanje nelegalne gradnje, čime je formiran određeni broj predmeta. Prema rečima, Bojana Pešića, načelnika Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo u ovom trenutku raspolaže se brojkom od 12. 684 predmeta.

“Ovo je zaista velika brojka koja se odnosi na sve nelegalne objekte koji su i popisani i prijavljivani. Iznos je toliki zbog postupka prijavljivanja i kasnijeg popisa, pa imamo u nekim slučajevima dupliranje. U toku obrade predmeti se spajaju pa je ovaj broj za 20 do 30 posto sigurno manji. Ono što je bitno jeste da mi prema zahtevima radimo, obaveštavamo stranke koja je njihova obaveza i u zavisnosti od dokumentacije i izmirivanja propisanih taksi završavamo postupak ozakonjenja. Do sada je rešeno oko 1.200 predmeta, što je oko 15 procenata. Prema našem planu ta dinamika bi trebalo da bude 30 predmeta mesečno, tako da tokom godine rešimo od 350 do 400 predmeta. Za oko 1.100 predmeta imamo već dostavljenu dokumentaciju. Taksa za ozakonjenje, za objekte do sto kvadrata, iznosi 5.000 dinara i smatram da je to minimalna cena”.

Pešić kaže da je manji broj stranaka dolazio tokom prošle godine zbog epidemioloških razloga, pa je postupak malo bio usporen. Pojedinačni zahtevi se i dalje primaju u slučaju da objekat nije popisan ili nije podnet zahtev. Opstina grad pirot
Ovo je obiman posao kaže Pešić, ali očekujemo da u narednim godinama bude završen i da se sredi katastar nepokretnosti na celoj teritoriji koju pokriva grad Pirot, dodaje on.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker