Kultura

Značajno priznanje Muzeju Ponišavlja povodom Međunarodnog dana muzeja

Osnivački odbor manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” dodeliće priznanje najuspešnijim učesnicima ove manifestacije među kojima se našao i Muzej Ponišavlja Pirot. Naš Muzej kao jedan od najuspešnijih u predhodnoj godini zvanično će dobiti ovo priznanje  koje će predstavnicima muzeja, Saši Jovanoviću – direktoru i Tatijani Karanović – kustosu, biti dodeljeno na svečanosti povodom Međunarodnog dana muzeja koja će se održati u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu 18. maja, saopštio je pirotski Muzej.

muzej afričke umetnosti u pirotu

Muzej Ponišavlja i ove godine, u okviru manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” organizuje brojne aktivnosti:

Evo programa:

Program manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10:

18. maj, 20.00 Otvaranje gostujuće izložbe Muzeja afričke umetnosti u Beogradu pod nazivom Tradicionalni murali Afrike .
Izložbenu postavku čine fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi-delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.
Autorka izložbe, istoričarka umetnosti, Nataša Negovanović Ristić, poziva posetioce da bliže osmotre svoje okruženje, sa ciljem da podstakne na učešće u (re)definisanju svakodnevnog ambijenta i javnog prostora, kreativnost u oplemenjivanju svog doma-unutra i spolja, i, uopšte, da podstakne promišljanje i negovanje sredine u kjoj živimo.
Stručno vođenje kroz izložbu- gostujući kustosi – Milica Josimov i Marija Ličina.
Izložbom se nastavlja saradnja sa MAU započeta pre tri godine.

Učinilo nam se da pojedini geometrijski oblici murala afričkih kuća, neodoljivo podsećaju na geometrizovane šare pirotskog ćilima, poput: bibica, bibice sa očima, sofre, kornjače…

Izložba će biti postavljena u
Galeriji Muzeja Ponišavlja, Nikole Pašića 49.
Biće otvorena do 6. juna 2017.
19. maj, od 10.00 do 14.00 Radionice za decu uzrasta od 4 do 12 godina, inspirisane izložbom.
Nakon obilaska izložbe afričkih murala, deca će slikati svoje murale na stranicama kartonskih kućica koje će, najpre, sastavljati od kartona.
Radionice vode kustoskinje MAU: Milica Josimov i Marija Ličina.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker