Gradska hronika

Zlato na Gradini

Carinici su za vikend, na graničnim prelazima Gradina i Preševo, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo kilogram zlatnog nakita. 

Na izlaznu stranu graničnog prelaza Gradina, 03.avgusta 2014.godine, pristigao je automobil marke ”BMW” holandskih registarskih oznaka kojim je upravljao holandski državljanin, turske nacionalnosti. 
Pored 34-godišnjeg vozača, u automobilu su se nalazila još dva saputnika koja su sa njim putovala na relaciji Holandija – Turska. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, svi su odrično odgovorili.


zlato Gradina

Carinici su ipak, zbog nekoliko indikatora rizika, odlučili da detaljno pregledaju automobil. Zahvaljujući tome, ubrzo je ispod vozačevog sedišta pronađena torbica u kojoj se nalazio skriveni zlatni nakit. 
Tom prilikom je otkriveno ukupno 14 narukvica teških gotovo pola kilograma i jedna zlatna ogrlica od 50 grama. Vrednost otkrivenog nakita, za koji je putnik tvrdio da se radi o svadbenom poklonu, procenjena je na gotovo 2 miliona dinara. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prethodnog dana, na ulazu graničnog prelaza Preševo, carinici su uspeli da spreče sličan pokušaj nelegalnog iznošenja zlatnog nakita iz zemlje. 
Naime, 02.avgusta 2014. godine je na taj granični prelaz pristigao automobil ”Mercedes-Benz S 500” švajcarskih registarskih oznaka kojim je upravljao makedonski državljanin, albanske nacionalnosti. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorio je da nema ništa sem ličnih stvari, da bi carinik potom tokom kontrole prtljaga, u putnom koferu pronašao nakit težak nepunih pola kilograma. Nakit je prethodno uvio u haljinu i stavio ga među ostale stvari. 
Kada je carinik razvio haljinu u koju je nakit bio umotan, konstatovao je da su tu sakrivene: dve zlatne ogrlice, medaljon, zlatni lanac, dve zlatne narukvice, zlatne minđuše i četiri zlatna prstena. Vrednost otkrivenog nakita je procenjena na oko 1,5 milion dinara.
Putnik je izjavio da se radi o njegovom zlatu koje je poneo iz Švajcarske, pa je u Makedoniji dao da se to zlato pretopi i od njega napravi novi nakit. Kod sebe, međutim, nije imao ni jedan dokument kojim bi potkrepio te tvrdnje.
Kako se radi o stranom državljaninu, prekršajni sud je slučaj vodio po hitnom postupku, te je tako ovaj makedonski državljanin već dobio sudsku presudu kojom mu se oduzima nakit, kao i vozilo, a biće mu naplaćena i novčana kazna u iznosu od 100.000 dinara.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker