Zavetni hrast pamti milenijume?

Podelite

U selu Divljana, kod Bele Palanke, nalazi se, po podacima Turističke organizacije Bela Palanka, najstariji živi stvor na Balkanu, zavetni hrast star preko 1.000 godina koga su posadili podanici makedonskog cara Samuila.

ACA_5788_resize

Unutrašnjost zavetnog hrasta u Divljani

O zavetnom hrastu za Pirotske vesti priča šezdesetsedmogodišnja Ruža Ćirić, koja s obzirom da živi desetak metara od ovog svetog mesta, ima ulogu “turističkog vodiča” za brojne posetioce ovog mesta.

ACA_5802_resize

-Hrast ima u prečniku tri metra. Interesantno je da je drvo sa gornje strane potpuno zdravo, ali sa donje je potpuno šuplje. Šupljina je tolika da u nju mogu da stanu sto i dve stolice, a kada uđete u šupljinu i pogledate naviše imate utisak da se nalazite u pećini-priča Ruža za Pirotske vesti i dodaje da je hrast star tačno 1032 godine, o čemu postoje i podaci u brošurama Turističke organizacije Bela Palanka.

ACA_5746_resize

 

 

foto Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1