Tričkovićevo carstvo egzotičnih ptica!

Podelite

Ogromno dvorište na imanju Stanka Tričkovića na Belom Polju, pravo je carstvo egzotičnih ptica. Ovde se mogu videti  paunovi, prave američke ćurke koje su naseljenicima ovog kontineta bile jedina hrana, ali i ostala perad poput autohtonih domaćih kokošaka, plovki , pataka….

paun

Osim što uživaju u lepoti ovih prelepih ptica, Tričkovići ih i uspešno razmnožavaju, što je veoma zahtevan i pedantan posao, koji ne trpi  improvizaciju. Naprotiv, ponekad je potrebna i neka vrsta lukavstva, da bi se, na primer,izleglo jaje pauna.

paunovi

-Ptice su zaista čarobne i pravi su prirodni ukras dvorišta i parka u kome žive. Imamo  stotinjak paunova, a trenutno još dvadesetak mladih koje izvodimo uz pomoć domaćih, autohtonih kokošaka, odnosno kvočki-koje dvadesetak dana strpljivo leže na jajima pauna i greju ih -kažu Stanko Tričković i njegova supruga Bratislava, kojoj oko  egzotičnih ptica pomaće unuk Bratislav.

americke curke

Odrasle ptice spavaju na otvorenom ili ispod nadstrešnica po parku. O njima brinu dva pauna mužjaka koji su glavna  atrakcija.  Jednog od njih ,zbog ratobornosti Tričkovići zovu “Luđža”.

jaja od pauna

-Kao i sve druge životinje i oni imaju svoju narav. Ratoborni su i  uporni u odbrani jata, a “teritoriju” na kojoj žive su podelili i ni jedan ne zalazi na teren   onog drugog. Po tome mnogo podsećaju na ljude .

paunovi cilici

Lepota toliko pominjanih ptica se, kako kaže Tričković, može i komercijalizovati. Kad je on nabavljao paunove, obične indijske je plaćao po 150 evra, dok su zeleni od 1000 do čak 1500 evra. Jaja se prodaju po ceni od 10 d0 15 evra, a pilići od 50 do 100 evra.

kvocka na jajima pauna

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1