Piroćanac koji frizira Vikinge – Milan Krstić uspešan u Norveškoj

Podelite

Poznati pirotski frizer Milan Krstić, nakon dugogodišnje uspešne karijere frizera u Pirotu, već tri godine radi u prestižnom norveškom “barberšopu” “Staut Barberstue” u gradu Tornsbergu. Kako je Krstić kazao Pirotskim vestima, u Norveškoj i muška i ženska populacija izuzetno mnogo računa vodi o frizuri, pa su i frizerski saloni neuporedivo opremljeniji, često predstavljaju prava umetnička dela – umetničke galerije, a sve sa ciljem da privuku, kada je o frizuri reč,  izuzetno probirljive i zahtevne Norvežane. Naravno, i cene usluga su adekvatne, odnosno izuzetno visoke za naše pojmove. Barberšop, u kome radi Krstić ove godine dobio je i nagradu, izabran za “lokal godine”, što je veliko priznanje na koje je Krstić posebno ponosan.

Po Krstićevim rečima, barberšopovi poput onog u kome on radi, u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravi bum, zahvaljujući Schorem Barbershopu iz Roterdama.

-Od sedamdesetih godina prošlog veka na Zapadu su primat držali “unisex” saloni pa je cela branša bila bačena u zapećak. Ipak, zahvaljujući Schorem Barbershopu iz Roterdama, barberšopovi su doživeli pravu renesansu, pa postoji velika potražnja za kvalifikovanim, iskusnim i stručnih radnicima iz ove oblasti-kaže Krstić.

U odnosu na način rada u Srbiji, gde je naučio ovaj zanat, u Norveškoj je ovaj zanat podignut na izuzetno visok nivo.

-Radi se isključivo vrhunskim alatima, vrhunskim preparatima, ne pravi se nikakav kompromis kada je u pitanju kvalitet usluge. Uprkos daleko nižim cenama, i u Srbiji se može pristojno živeti od ovog posla, ali sam ja ipak odlučio, s obzirom na godine i godine usavršavanja, dođem u Norvešku koja je poznata kao zemlja sa najvišim standardom, najboljim uslovima za život i zemlja gde su prava radnika na veoma visokom nivou-kaže Krstić.

Krstić je u ovom poslu od 1990. godine, kada je u Nišu završio frizersku školu. Svojim mlađim kolegama koji tek uče zanat savetuje da što je moguće više ulažu u svoje usavršavanje.

fotografije – lična arhiva Milana Krstića

tekst Aleksandar Ćirić

 

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1