Piroćanac Đorđe Petrović vlasnik jedine srpske knjižare u dalekoj Australiji

Podelite

Naš sugrađanin Đorđe Petrović, koji sa ponosom ističe da je porekom sa Stare planine, iz prelepog sela Brlog, vlasnik je jedine srpske knjižare u dalekoj Australiji, tačnije u Melburnu. Đorđe je informatički stručnjak, radio je na prvom PC računaru u Pirotu koji je bio deo nekadašnjeg PIRC-a, Pirotskog računarskog centra koji je bio za ono vreme, kako tvrdi ovaj naš sugrađanin, među najsavremenijima u svetu i predstavljao je pravi vizionarski projekat. On nažalost nije preživeo veliku krizu koja je zadesila celu SFRJ i raspad zemlje. PIRC su formirale zajedničkim snagama firme Tigar, Prvi maj, Industrija vuke i kože i Progres u vremenu kada su sve ove kompanije bile na vrhunsku snage.  Čika Đordje kaže za Pirotske vesti da redovno prati sva dešavanja u Pirotu, gradu koji je uvek bio napredan, a nakon krize koja je zadesila celu zemlju, Pirot se uspešno oporavio. 

Породична фотографија

Đorđe Petrović(desno na kraju), supruga Nina (druga sleva), ćerke Marta (drži unuku Milu) i Sandra. Martin suprug Kris ( u sredini) i njegova majka Liz (prva sleva), kao i otac Peter (u sredini).

 -Ja sam sa Stare planine – sela Brog. Zavrsio sam Gimnaziju u Pirotu i Elektronski fakultet u Nišu. Sa više aspekata deo sam istorije našeg grada, naime, kod mene je na sto u računskom centru PIRC došao prvi PC u Pirotu, radio sam kao sistem inženjer 10 godina a nakon toga se preselio u Australiju sa suprugom koja je pravnik po struci i tada petogodišnjom ćerkom. Kasnije smo dobili i drugu ćerku. Obe su stručnjaci za informacione tehnologije. Supruga kao pravnik nije mogla da nađe posao u Australiji pa smo, kao veliki ljubitelji knjiga, otvorili jedinu srpsku knjižaru u Australiji-kaže Petrović. 

Posvetio se korenima

Čika Đorđe je pre nekoliko godina napustio naporan i odgovoran posao u IT industriji i posvetio se knjižari sa suprugom. Osim toga, svakodnevno prati dešavanja u Pirotu putem Pirotskih vesti, a na fejsbuku je kreirao i administrira svakodnevno grupu Visok, koja promoviše vrednosti Stare planine i Visoka, odakle vode njegovi koreni.

-Imam 62 godine, spremam se za penziju, imam sve više slobodnog vremena i posvetio sam se korenima. Baveći se knjigama imam dobar uvid u izdavaštvo, i pratim posebno nova istraživanja vezana za našu istoriju. Došao sam do zaključka da na Staroj planini postoji očuvana tradicija koja seže daleko u prošlost. To pokušavamo da “restauriramo”. Crkva u pećini kod Rsovaca ima fresku Isusa koje nema nigde drugde u svetu, to su samo neke stvari kojima se bavim u okviru svoje grupe na fejsbuku pod nazivom Visok-kaže čika Đorđe i dodaje da mu je cilj da izda  knjigu koja bi se bavim stvarnom istorijom Srba.

PIRC – veliki vizionarski projekat razvoja IT industrije u Pirotu

-Reč je o vizionarskom projektu – Računskom centru koga su formirale tada izuzetno jake kompanije Tigar, Prvi maj, IVK i Progres. Direktor je bio prof. dr Bratislav Danković, profesor Elektronsko fakulteta iz Niša. Pirot je tada imao najsavremeniji računar na svetu – veliki IBM računar na kome sam imao privilegiju da radim jer me je direktor Danković, kao svog studenta, zaposlio još pre diplomiranja-otkriva za Pirotske vesti čika Đorđe, koji sa ponosom ističe i da je i sa muzičkog aspekta postao deo istorije grada jer je, kako kaže, doneo u Pirot prvi LP Bijelog dugmeta.

Pirot je uvek bio napredan mali grad

Pirot je bio napredan, i drago mi je da se posle velike krize danas povratio. Cenim mog kolegu elektroinženjera – gradonačelnika Vladana Vasića-poručuje Petrović.

Enciklopedija srpske dijaspore

Ovaj naš sugrađanin nalazi se i u Enciklopediji srpske dijaspore. Evo šta o njemu piše u ovoj Enciklopediji:
Petrović, Ðole, elektroinženjer, knjižar.
Rođen je u Pirotu. Završio je ETF u Nišu. Postao je ekspert za IBM sisteme i 1989. emigrirao u Australiju. Radi kao savetnik za elektronsku tehnologiju. Vlasnik je knjižare “Beograd Online”. Organizuje književne večere I tribine, izložbe i promoviše srpsku kulturu u državi Viktoriji. Autor je hronike o životu srpske kolonije u Australiji. Živi u Melburnu. (IZVOR: Enciklopedija srpske dijaspore – Srbi u prekomorskim zemljama; Dušan i Marko Lopušina, 2016)

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1