Reportaža

Ožiljci rata na fotografijama Nikole Rabajna

 Mladi i veoma talentovani fotograf Nikola Rabajn iz Nemačke, koji živi i radi u Frankfurtu, kroz svoje fotografije pokušaće celom svetu da pokaže ožiljke rata na prostorima bivše Jugoslavije i Srbije, koja je inače rodna zemlja njegove majke.

nikola rabajna_2

Nikola kaže da mu je cilj da pokaže kroz svoje umetničke fotografije svu besmisao rata i patnju ljudi koji su zbog ratnih dešavanja napuštali, neki privremeno, a neki i zauvek svoja porodična ognjišta, ali i ostajali bez svojih najbližih.

nikola rabajn

Nikola je na svom putovanju najpre posetio Hrvatsku. Kako kaže Nikola, vrlo brzo je boraveći kod Plitvičkih jezera našao porodicu koja je tokom rata izbegla u Srbiju.

“Spavao sam kod jedne porodice za koju sam saznao sasvim slučajno da su tokom rata morali da izbegnu u Srbiju kako bi sačuvali svoje živote. U međuvremenu su se vratili u Hrvatsku. Sa njima sam razgovarao i fotografisao ih kako bi dočarao patnju kroz koju su prošli”, kaže Nikola, koji je nakon Hrvatske boravio u Beogradu gde je fotografisao zgrade koje su stradale tokom bombardovanja a još nisu popravljene.

Nikola je boravio i u Nišu gde je razgovarao i fotografisao porodice čija su deca povređena od kasetnih bombi koje su bacane na Niš tokom bombardovanja. Nakon Niša Nikola je došao i u Pirot, u rodni grad njegove majke Marine.

“Na ideju za ovaj projekat koji podrazumeva seriju fotografija, ali i izradu foto-monografije, došao sam zato što je i moja majka, koja je iz Srbije, iz Pirota, takođe neposredno pre  rata morala da napusti svoje najmilije i odseli se u Nemačku, gde sam se kasnije i ja rodio. Želim da pokažem ljudima širom sveta kakav je život nakon rata,  i šta rat ostavlja za sobom”, kaže Nikola, koji je u Pirotu posetio mesto Crni vrh, nadomak Pirota, gde su još vidljivi tragovi bombardovanja.

Nakon Pirota, Nikola putuje u Kosovsku Mitrovicu gde će takođe pokušati da svojim fotografijama dočara kroz kakav su pakao prolazile brojne porodice tokom ratova iz devedesetih.

Nikola je u Pirotu u organizaciji Udruženja “Pirot E Publika” održao i fotografsku radionicu u Omladinskom kulturnom centru gde je tokom vikenda mladim zainteresovanim Piroćancima govorio o fotografiji i svom projektu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de